fbpx

[Video] Spoštovani protestniki, tako izgleda diktatura: Ker se je ustavni pravnik zavzel za svobodo govora, so ga kitajske oblasti ponoči odpeljale

Zhang Xuezhong (foto: SCMP)

Kako izgleda diktatura? Kitajska komunistična partija je na domu aretirala kitajskega profesorja ustavnega prava, ki si je drznil spisati javno pismo v katerem je kritiziral način na katerega so se kitajske oblasti lotile zatiranja wuhanskega koronavirusa in zahteval svobodo govora.

V osrednjih slovenskih medijih je veliko govora o zdrsu v diktaturo. Pri tem ali zavajajo, ali pa nimajo pojma kako izgleda dejanska diktatura. Te dni prihaja s Kitajske novica, da so profesorja ustavnega prava in odvetnika kitajskih borcev za človekove pravice Zhanga Xuezhonga oblasti v Šanghaju aretirale zaradi objave javnega pisma v katerem je bil kritičen do vladajočega komunističnega režima.

Xuezhong je po poročanju Breitbarta bil vokalen kritik kitajske komunistične partije, v nedeljo, 10. maja 2020 pa so se oblasti odločile, da temu naredijo konec. Pripadniki varnostnih sil so ga ugrabili na njegovem domu.

“Odpeljali so ga v nedeljo ponoči. Do njegove hiše so prišli trije policijski avtomobili,” je za SCMP povedal Zhangov prijatelj in neodvisni politični analitik Wen Kejian. “Po odprtem pismu je bil na to mentalno pripravljen,” je povedal drugi prijatelj, ki je želel ostati anonimen.

Ko se je javno zavzel za svobodo govora je bilo vsega konec
Zhang je v soboto 9. maja 2020 na kitajskem socialnem omrežju WeChat objavil odprto pismo v katerem se je med drugim zavzel za svobodo govora. “Najboljši način kako se boriti za svobodo izražanja je, da vsi govorimo, kot da bi imeli svobodo govora,” je zapisal.

Pri tem je Zhang kitajski način vodenja države zato ker nima moderne ustave označil za nazadnjaškega, krivdo za katastrofalni izbruh smrtonosnega virusa pa je pripisal pomanjkanju transparentnosti, ki je po njegovem mnenju inherenten v kitajskem političnem sistemu.

“Bilo je nekaj neodvisnih profesionalnih medijev, ki so raziskovali in poročali o izbruhu, medtem ko zdravstveniki niso zagotovili neodvisna priporočila za javnost … To samo kaže, da je vladni dolgoročni nadzor družbe in ljudi skoraj v celoti uničil organizacijo in zmožnost kitajske družbe da si sama pomaga,” je v svojem pismu povedal Zhang.

Pri tem je še opozoril na obravnavo, ki je je bil deležen wuhanski zdravnik dr. Li Wenliang, ki je javnosti razkril razsežnosti novega koronavirusa, kitajske oblasti pa so ga za to preganjale in kaznovale zaradi “širjenja govoric”. To je bila kaplja čez rob za kitajske oblastnike. Li je zdaj mrtev, samo vprašanje časa je, kdaj bo podobna usoda doletela tudi Zhanga.

Ivan Šokić