fbpx

[Video] Svetovno priznani irski epidemiolog: Največja napaka v boju z epidemijo je ne ukrepati, v strahu, da bi naredili napako!

Izvršni direktor za nujne programe WHO Michael Ryan (foto: EPA)

“Moraš biti tisti, ki prvi izvede potezo. Virus vas bo vselej prehitel, če ne boste hitro ukrepali. In če moraš imeti prav preden narediš potezo, ne boš nikdar zmagal. Popolnost je sovražnik uspeha, ko gre za obvladovanje izrednih razmer. Hitrost je pomembnejša od popolnosti. Največja napaka je biti omrtvičen zaradi strahu pred tem, da bi nekaj naredil narobe,” je prepričan dr. Mike Ryan, izvršni direktor WHO programa za nujno zdravljenje, ki ima ogromno izkušen v boju z epidemijo ebole. 

“Kar smo se naučili na primerih izbruhov ebole, je to, da je potrebno bliskovito reagirati. Z virusom se je potrebno spoprijeti. Potrebno je prekiniti verige, ki virus prenašajo. Potrebno je zelo intenzivno sodelovanje z različnimi skupnostmi,” je bil v svojem spomladanskem nagovoru jasen irski strokovnjak dr. Mike Ryan, ki velja za vodjo svetovnega boja z novim koronavirusom.

V nadaljevanju Ryan še pravi, da je pomembno, da skupnost sprejme ukrepe, in da je potrebna koordinacija in koherentnost pri spopadanju s pandemijo, ob tem pa je potrebno upoštevati vpliv na druga področja družbe, na primer na šolstvo, varnost in gospodarstvo.

Po njegovem opažanju je ključno, kot se je v svoji karieri naučil na primeru številnih izbruhov ebole, da si hiter, in da ne obžaluješ ukrepov, ki si jih uvedel. “Moraš biti tisti, ki prvi izvede potezo. Virus vas bo vselej prehitel, če ne boste hitro ukrepali. In moraš biti pripravljen. In če moraš imeti prav preden narediš potezo, ne boš nikdar zmagal. Popolnost je sovražnik uspeha, ko gre za obvladovanje izrednih razmer. Hitrost je pomembnejša od popolnosti.”

Največja napaka v boju z epidemijo je strah, da bi nekaj naredili narobe in posledično neukrepanje 

Po njegovem je težava, ki jo imamo trenutno v družbi ta, da se vsakdo boji narediti napako, vsak se boji posledic tega, da bo nekaj naredil narobe, vendar pa je največja napaka ne ukrepati. “Največja napaka je biti omrtvičen zaradi strahu pred tem, da bi nekaj naredil narobe.” In prav to je po njegovem največji nauk, ki ga je dobil v preteklosti v boju z Ebolo.

Jani Möderndorfer in raper Zlatko. (Foto: RTV Slovenija)

Z epidemijo se je mogoče boriti na dva načina, z gorjačo države ali pa z bolj odgovornim obnašanjem vseh nas“, je nedavno zapisal dr. Žiga Turk in nadaljeval, da “del politike, medijev in javnih osebnosti ni naredil nič, da bi pomagal ljudi prepričati preprostih ukrepov. Nasprotno. Virusu daje potuho.” Je nošenje mask, izogibanje gneči, umivanje rok in uporaba aplikacije na telefonu, res tako grob poseg v človekovo svobodo, da ljudje raje izberejo bolezen? Znano je namreč, da številni slovenski influencerji skušajo zavirati hitro reagiranje aktualne vlade s tem, ko demonizirajo posamezne ukrepe za zajezitev epidemije kot je na primer javno nošenje mask in omejitev gibanja na regije oziroma na občine ter pravici do svobode gibanja dajejo prednost pred pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja.

Domen Mezeg