fbpx

[Video] Talibani napovedujejo boj proti koronavirusu – z molitvijo

Talibani v Afganistanu so podpisali sporazum z ZDA, da se prekinejo vojaški spopadi po 19 letih nenehnih bojev. (vir: twitter)

Nekateri s karanteno in samozolacijo, nekateri s čredno imunostjo, talibani pa pozivajo muslimane naj se borijo proti pandemiji Covid-19 z molitvijo. Ob tem se stanje v Afganistanu zapleta zaradi odloga izmenjave jetnikov med afganistansko vlado in džihadisti.

Talibani od afganistanske vlade zahtevajo, da spustijo na prosto njihove zapornike, saj naj bi obstajala velika možnost, da se okužijo s koronavirusom v zaporu.

K izpustitvi talibanov je ob tem po pisanju Breitbarta pozval tudi ameriški posebni odposlanec v Afganistanu, Zalmay Khalilzad. Afganistanski predsednik Ashraf Ghani po drugi strani vztraja, da talibanski zaporniki ostanejo za zapahi. 10. marca je bila predvidena izmenjava pet tisoč talibanov za tisoč jetnikov, ki jih držijo talibani, a ni bila nikoli realizirana.

Talibani z molitvijo proti koronavirusu?
Predstavnik talibanov za stike z javnostmi Zabihullah Mujahid je ob tem povedal, da bi lahko bili zaradi pandemije koronavirusa prisiljeni zmanjšati nasilje. Pripravljeni naj bi se bili celo boriti proti koronavirusu.

Ob tem so talibani pozvali svoje sledilce naj molijo za konec pandemije s Covid-19. Bolezen so namreč označili za Alahovo kazen “za neposlušnost in grehe človeštva ali druge razloge”.

“Naš muslimanski narod mora razumeti to bolezen kot Alahov odlok in se spopasti z njo v skladu z nauki svetega preroka,” se je glasil poziv talibanov v prevodu pakistanskega Daily Times. To naj bi pomenilo, naj recitirajo molitvice, pogosto prosijo odpuščanja, več prebirajo Koran, dajejo ubogim in se spokorijo pred Alahom za svoje grehe.

Pristop je glede na ustaljene metode talibanov nadvse inovativen. Namesto streljanja, razstreljevanja in klanja so se tokrat zatekli k molitvi. Napredek je opazen.

V Afganistanu naj bi po uradnih podatkih imeli 22 okuženih s Covid-19, resnične številke naj bi bile veliko večje saj se je v zadnjih dneh na tisoče Afganistancev vrnilo iz Irana, kjer te dni pustoši Covid-19, tam je virus zahteval 1.284 življenj. Število okuženih pa je preseglo 18 tisoč. Iz tega razloga so v Afganistanu že zaprli šole, prepovedali javna zborovanja in pozvali ljudi naj pazijo na higieno.

Ivan Šokić