Prezrt škandal: Šarčeva vlada državo pripeljala na rob zloma, a pred odhodom je z visokimi odpravninami in delovnimi mesti poskrbela za svoje žepe!

Datum:

Vlada Marjana Šarca je Slovenijo s svojim izrazitim neukrepanjem in z ignoriranjem opozoril opozicije Slovenijo pripeljala na rob zloma. Če bi pravočasno ukrepala, bi namreč epidemijo novega koronavirusa lahko zdaj bistveno bolje obvladovali, a kot kaže, se je v zadnjih dneh in tednih pred odhodom vlada ukvarjala predvsem s polnjenjem lastnih žepov. Tako so svojim sekretarjem in uslužbencem zagotovili za pol milijona odpravnin, ki so jih med drugim bili deležni tudi nekdanji režimski novinarji, ki so bili za svoje delo nagrajeni z dobro plačanimi funkcijami. Na dan, ko je bila v Sloveniji odkrita prva okužba s koronavirusom, smo na Nova24TV poročali tudi o kar 80 razpisanih delovnih mestih v javni upravi, večinoma za nedoločen čas in polni delovni čas, rok za prijavo pa je znašal le 3 do 5 dni!

V teh tednih se Slovenija sooča z razmerami, kakršnim še nismo bili priča. Kljub temu, da je največja parlamentarna stranka SDS še iz opozicije opozarjala na nevarnost epidemije novega koronavirusa, njihova opozorila s strani vlade Marjana Šarca niso bila uslišana in tako smo v Sloveniji zabeležili že 319 primerov okužb, virus pa je že terjal svojo prvo smrtno žrtev.

Šarčeva vlada državo pripeljala na rob zloma …
Stanje, kakršno je vlada dobila ob primopredajah v petek in tekom vikenda je predsednik vlade Janez Janša ponazoril s situacijo, “če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti in ga skušaš upravljati.”

Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je opozoril, da smo z ukrepi zamudili vsaj teden ali 10 dni: “Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko.”

Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Janševa vlada takoj po nastopu, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili, meni tudi strokovnjakinja Alenka Forte, ki je za spletni portal Nova24TV povedala: “Šarec je namesto tega, kot papiga, ves čas ponavljal stališča EU, naslanjal pa se je tudi na priporočila vodilnih na NIJZ, ki kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva.”

Namesto, da bi se trudili zajeziti širjenje novega koronavirusa, so se ukvarjali z odpravninami
Do zadnjega dne Šarčeve vlade, v petek 13. marca, smo zabeležili 45 novih okužb, skupno število primerov pa je naraslo na 141. In s čim se je vlada v dneh pred odhodom z oblasti ukvarjala? S polnjenjem lastnih žepov! Kot so poročale Slovenske novice, so si zagotovili za kar pol milijona evrov odpravnin. Najvišje odpravnine so si zagotovili državni sekretarji v Šarčevem kabinetu. Po več kot 10 tisoč evrov na glavo je šlo za Damirja Črnčeca, Tadejo Perklič Forštner, Anjo Kopač, Igorja Mallyja, Uroša Prikla in Franca Vesela. Ti so bili uvrščeni najvišje na plačilni listi in so prejemali osnovno plačo v višini 59. plačnega razreda, kar je 4283,14 evra bruto na mesec brez dodatkov, nadur, dnevnic in podobno.

Slika je simbolična

Kateri nekdanji režimski novinarji bodo deležni odpravnin?
Slovenske novice so poročale tudi o številnih primerih režimskih novinarjev, ki so bili za izvajanje propagande nagrajeni z dobro plačanimi funkcijami. Nekdanja novinarka Val 202 Nika Benedik, je postala Šarčeva svetovalka z mesečno osnovno plačo nekaj manj kot 3400 evrov in je prejela trikratno odpravnino, športna novinarka Uršula Majcen je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda, zagotovila si je okoli 9000 evrov odpravnine. Nekdanja novinarka TV Slovenija ter Planet TV, Maja Cestnik, ki je bila vodja odnosov z javnostmi pri ministru za okolje Simonu Zajcu, bo dobila okoli 7500 evrov odpravnine.

Približno ista odpravnina je kapnila v žep razvpitemu levičarskemu novinarju Dejanu Karbi, ki pa je “zmagal” na razpisu redno delovno mesto vodje stike z javnostjo na MIZŠ. Požareport je poročal, da je bil razpis za redno zaposlitev na tem mestu prirejen, da bi zaposlitev dobil prav Karba, dober prijatelj dr. Jerneja Pikala.

Slovenske novice omenjajo še Lucijo Mak Uhan in nekdanjo novinarko Polono Križnar, obe sta bili v 47. plačnem razredu, ki sta na ministrstvo za zdravje prišli skupaj z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Odpravnina na osebo prav tako znaša več kot 8000 evrov.

Dejan Karba (Foto: FB)

Del kolača tudi več kot 60 strankarskim kolegom ministrov
V času Šarčevega mandata je na dobro plačana dela na ministrstvih prišlo še več kot 60 dobro plačanih uslužbencev in sicer samo zato, ker so ustrezne politične barve, ker so znanci, kolegi, prijatelji ministrov in ministric. Javni uslužbenec, ki je sklenil delovno razmerje za določen čas, in sicer za čas trajanja funkcije ministra, ima v primeru prenehanja delovnega razmerja iz razlogov, ki niso na njegovi strani, pravico do odpravnine v znesku treh osnovnih plač za delovno mesto, na katero je razporejen na posameznem ministrstvu, pravi slovenska zakonodaja.

Večina strank vladne koalicije si zaradi slabih rezultatov v javnomnenjskih anketah ne želijo predčasnih volitev. (Foto: STA)
(Foto: STA)

Šarčeva vlada panično razpisala 80 delovnih mest z rokom za prijavo 3 do 5 dni
4. marca zvečer je bilo javnosti sporočeno, da imamo v Sloveniji prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Nekaj ur prej smo na spletnem portalu Nova24TV poročali o paničnem zaposlovanju Šarčeve vlade, ki je v nekaj dneh razpisala kar 80 delovnih mest, rok za prijavo pa je bil le 3 do 5 dni.

Nekdanji ustavni sodnik in sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič je ob tem opozarjal, da takšno nameščanje svojih ne predstavlja tekočih poslov: “To je subverzija. To je kazensko dejanje zlorabe uradnega položaja. Tožilstvo mora reagirati. Ustavno sodišče, to je treba takoj zahtevati, mora izdati začasno odredbo.”

Serija razpisov za prosta delovna mesta v javni upravi je bila sicer večinoma za nedoločen čas in za polni delovni čas. Izbrancem vladne garniture v odstopu so tako v zadnjem hipu med drugim na voljo številna uradniška delovna mesta na Ministrstvu za zunanje zadeve, Ministrstvu za okolje in prostor, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za zdravje in Generalnem sekretariatu Vlade Republike Slovenije, o čemer več TUKAJ.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...