fbpx

[Video] Greta priznala, da je navadna aktivistka, ki govori “bla bla bla”

Greta Thunberg (foto: EPA)

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je v nedavnem intervjuju za britanski BBC priznala, da je vse, kar počne, “govoričenje bla bla bla”, kar pa je po njenem mnenju za razliko od politikov tudi “vloga aktivistov”.

Avtistična najstnica, ki je postala svetovno znana zaradi špricanja pouka ob petkih, zato da bi lahko protestirala proti podnebnim spremembam, je pred podnebno konferenco ZN v Glasgowu ponovno v soju žarometov. “Sebe ne vidim kot podnebno znane osebe, temveč kot podnebno aktivistko,” je za BBC povedala 18-letna avtistka Greta Thunberg.

“Ne zdi se mi, da je moje življenje, moja prihodnost tako zanimiva,” je povedala Thunbergova za prispevek naslovljen “Greta o Greti”. To je zanimiva trditev glede na to, da so leta 2020 posneli dokumentarec, pravo pravcato hagiografijo o njej naslovljeno “Jaz sem Greta: Sila Narave” in jo predvajali na platformi Hulu.

“Kaj bi rekla kritikom, ki pravijo, da je veliko lažje pridigati svetu, kako ne dela dovolj v zvezi s podnebnimi spremembami kot pa odpraviti težavo?” se je glasilo vprašanje novinarke BBC za Thunbergovo. “Obtožila si politike, da samo govorijo ‘bla bla bla’; mar ne govoriš tudi ti do neke mere ‘bla bla bla’?”

“Da,” se je strinjala Thunbergova. “A to je vloga aktivista: da organizira shode, ima govore in organizira dogodke. To je vloga aktivista. To je nekako tisto, kar počnemo. To je tisto, kar so aktivisti počeli od pamtiveka,” je nekoliko razdražena odgovorila mlada avtistka.

Thunbergova kritična do politikov, ki počnejo isto kot ona
Thunbergova je na Youth4Climate srečanju v Milanu (leve) politike res obtožila, da znajo “samo bla bla bla”. Glede na našteto se je kritika še posebej nanašala na ameriške demokrate. “Gradimo nazaj bolje, bla bla bla. Zelena ekonomija, bla bla bla. Ogljična nevtralnost do 2050, bla bla bla,” je naštevala po poročanju Breitbarta. Gre za tri prazne obljube dementnega ameriškega predsednika Joeja Bidna in demokratske klike, ki jo vodi kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez. Ocasio-Cortezova je v preteklosti za potreben boj proti podnebnemu segrevanju želela regulirati celo kravje vetrove, ki naj bi ogrožali podnebje.

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg 1. oktobra 2021 v Milanu (foto: EPA)

Ivan Šokić