fbpx

[Video] Thunbergova za “boj” proti klimatskim spremembam prejela milijon dolarjev od fundacije naftnega mogotca

17-letna avtistična podnebna aktivistka s Švedske Greta Thunberg (foto: Instagram)

17-letna švedska avtistična najstnica Greta Thunberg je prejela Gulbenkianovo nagrado za človeštvo, ki znaša milijon evrov. Vrh ironije je, da je bil Gulbenkian naftni mogotec, ki je tlakoval pot Zahodu za izkoriščanje iraške nafte.

“Thunbergova je uspela mobilizirati mlajše generacije za boj proti klimatskim spremembam,” je odločitev odbora, ki podeljuje Gulbenkianovo nagrado pojasnil predsednik komisije Jorge Sampaio in dodal, da je Greta Thunberg “ena od najizjemnejših figur naših dni.”

Švedska avtistka je nagrado umazanega naftnega lobija sprejela in v monologu na Instagramu povedala, da je “izjemno počaščena”. Prejeti znesek v višini milijona evrov naj bi po poročanju RT donirala za podnebne spremembe “kakor hitro bo mogoče”.

View this post on Instagram

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis — particularly those living in the Global South.
 Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Thunbergova je omenila, da bo del denarja namenila brazilski kampanji SOS Amazonia za boj proti covid-19 v Amazoniji in fundaciji Stop Ecocide. Obe naj bi prejeli po sto tisoč evrov. Kako je svetovna pandemija kitajskega koronavirusa povezana s podnebnimi spremembami, ve samo Thunbergova.

Pecunia non olet
Tako fundacija, kot tudi ime nagrade, ki jo je prejela Thunbergova častijo spomin britansko-armenskega naftnega tajkuna Calousta Gulbenkiana, ki je umrl leta 1955. Gulbenkian je bil v svojem času eden najbogatejših ljudi na svetu in je razvil več naftnih podjetij, zaslužen pa je tudi za začetek črpanja nafte v Iraku.

Predsednica Gulbenkianove fundacije Isabel Mota, je podelitev nagrade Thunbergovi pospremila z besedami, da to dejanje kaže predanost fundacije potrebi po klimatskim ukrepom. Spletnim komentatorjem ni ušla ironija, da je Thunbegova po novem posredno sponzorirana kar od “onesnaževalcev proti katerim protestira.”

Ivan Šokić