fbpx

Zaradi “neprimernega” nošenja hidžaba iranska moralna policija do smrti pretepla žensko

Foto: Twitter

22-letna Iranka Mahsa Amini je tragično preminila, potem ko se je nad njo znesla tamkajšnja moralna policija. Poškodbe, ki jih je utrpela, so bile tako hude, da je sprva padla v komo, nato pa ji žal ni bilo več pomoči.

Pripadniki iranske moralne policije so 22-letnico v Teheranu ugrabili, ker po njihovi presoji ni upoštevala strogih državnih zakonov o nošenju hidžabov.

Mladenka je bila na poti iz Kurdistana v prestolnico države, da bi obiskala sorodnike, ko so jo ugrabili na ulici in nato pretepli na policijski postaji, kjer je bilo tudi več drugih žensk. Njen brat Kiarash Amini je za Iranwire povedal, da je bil z Mahso, ko so jo prijeli, policija jima je po njegovih besedah s patruljnim kombijem prekrižala pot, da so lahko svojo žrtev lažje strpali v notranjost vozila.

Ob približevanju policijski postaji je opazil reševalno vozilo in slišal kričanje. Nato je bilo mogoče videti ženske, ki so po izpustitvi bežale na varno. Vsaka od njih je rekla, da je bil nekdo umorjen. “Ženskam sem pokazal Mahsino sliko. Ena od njih je rekla, da je bila Mahsa poleg nje, ko se je to zgodilo. Bil sem šokiran in prestrašen,” je dejal. Čeprav so mu dali vedeti, kako naj ne bi šlo za njegovo sestro, je vedel, da lažejo. “Tekel sem, dokler nisem prišel do bolnišnice Kasra.”

Policija trdi, da naj bi 22-letnico izdalo srce
Policija v Teheranu zanika, da je bila Mahsa pretepena do smrti, in trdi, kako naj bi mlada ženska nenadoma umrla zaradi težav s srcem. Njena družina se je na to odzvala in poudarila, da je bila Mahsa mlada in zdrava ženska brez zdravstvenih težav, ki bi pojasnile nenadne težave s srcem. Sicer pa, če si pogledate poškodbe, ki jih je 22-letnica utrpela, je več kot jasno, da policija laže.

Mahsin žalujoči brat se je odločil, da bo zahteval pravico na sodišču, saj ne želi, da umor kar potihne. “Vsem v Iranu bom povedal, kaj se je zgodilo,” je poudaril po poročanju Mirrorja. Ženske v Iranu morajo v javnosti nositi hidžab. Ta tema je bila v zadnjem času predmet številnih razprav in protestov po celotni državi. Pogumni protestniki so na ulicah in družabnih omrežij izrazili svoje nestrinjanje z zakonom o hidžabu.

Foto: posnetek zaslona YouTube

V znak odziva na gibanji #No2Hijab in #WalkingUnveiled je policija aretirala številne ljudi. Pojavil se je tudi videoposnetek ženske, ki ni nosila hidžaba in je zaradi tega postala žrtev nadlegovanja na avtobusu. Pozneje je policija žensko identificirala kot 28-letno Sepideh Rashno. Ta je bila aretirana 16. julija, pretepena in prisiljena k priznanju. Tiskovna agencija borcev za človekove pravice (HRANA) je sporočila, da so bili udarci tako hudi, da so jo morali odpeljati v bolnišnico zaradi notranjih krvavitev.

V začetku tega meseca so poročali, da bodo oblasti začele uporabljati tehnologijo za prepoznavanje obrazov v javnem prevozu, da bi zalotili ženske, ki kršijo strog zakon, kot del zaostrovanja pravil, ki veljajo od revolucije leta 1979. Amnesty International je leta 2019 v poročilu zapisal, da čeprav se marsikomu zdi to nekaj nemogočega, žal ni tako. “To je resničnost za milijone žensk in deklet v Iranu, kjer država močno nadzoruje ženska telesa. V skladu z državnimi zakoni o obveznem nošenju tančic ženske in dekleta – celo tiste, stare sedem let – so proti svoji volji prisiljene pokrivati lase z naglavno ruto. Ženske, ki tega ne storijo, država obravnava kot zločinke.”

Sara Kovač