Za vzor Golobovi vladi: Britanska premierka bo rast spodbujala z nižjimi davki

Datum:

Nova britanska predsednica vlade in vodja konservativcev Liz Truss je ob koncu kongresa stranke, ki je potekal v Birminghamu, podala zagotovilo, da bo Velika Britanija peljala skozi težke čase ter se vnovič zavezala h krepitvi gospodarske rasti, kar je v svojem nagovoru sicer večkrat poudarila. Zagovarja stališče, da je treba davke znižati, strankarske kolege pa pozvala, da ji pri njenih prizadevanjih stojijo ob strani. 

                   

Nova britanska predsednica vlade Liz Truss je le mesec po nastopu nove funkcije, ko je zamenjala svojega predhodnika Borisa Johnsona, soočena z resno krizo. V tej luči je predstavila načrt za znižanje davkov in večje zadolževanje. Njeni načrti so sprožili pretrese na finančnih trgih, kritike na račun vlade. Obenem se je v javnosti zmanjšala njena podpora. Kljub vsem naporom in preprekam pa je odločena še naprej slediti zastavljenim ciljem z namenom pomagati britanskemu gospodarstvu, ki stagnira, poroča STA.

Prepričana je namreč, da je trenutno stanje nevzdržno. “V teh težkih časih se moramo okrepiti,” je pojasnila svoje namere. S temi besedami je ostro nastopila proti “koaliciji proti rasti”, ki nasprotuje nameram po oživitvi gospodarstva. Odločena je slediti novemu pristopu. Za gospodarstvo Združenega kraljestva ima tri prednostne naloge –“rast, rast in rast”. Med svojim nagovorom je to besedo izpostavila kar 27-krat. Nižje davke oziroma izpad proračunskih dohodkov pa bi nadomestila z višjo gospodarsko rastjo.

Golobova vlada si za zgled lahko vzame britansko, ko gre za nižanje davkov in spodbujanje gospodarstva. (Foto: STA)

Po njenem prepričanju gre za smiselno potezo tako v ekonomskem kot moralnem smislu. Moralnem zato, ker država ne troši lastnega denarja. V ekonomskem pa zato, ker ljudi to, da obdržijo več svojega denarja, vzpodbuja, da naredijo več tistega, v čemer so najboljši. Gospodarstvo, ki ni preobremenjeno z davki, je mamljivejše za podjetništvo. Nad državnimi financami bo bdela z železno pestjo in poskrbela za vitko državo. Pripravljena je na težke odločitve.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....