fbpx

[Video] Trenutek, ko je razneslo ruske strateške bombnike – je Ukrajincem uspel napad na letala globoko v ruskem zaledju?

Trenutek eksplozije na letališču Engels-2, ki ga je ujela varnostna kamera. (Vir: Twitter)

Mednarodni mediji poročajo o eksplozijah na vsaj dveh ruskih letališčih, umeščenih globoko v bojno zaledje. Napadena naj bi bila letalska baza Engels in Djagilevo, kjer so bili nameščeni strateški bombniki Tu-95, s katerimi naj bi ruske oblasti nameravale izvesti največji zračni napad doslej. Do eksplozij je prišlo, potem ko je Rusija izvedla masovno kampanjo zračnih napadov na ukrajinsko energetsko in drugo civilno arhitekturo.

Ob tem so se na spletu pojavili številni posnetki, ki prikazujejo trenutek napada na eno in drugo bazo. Po prvih podatkih naj bi šlo za napad z brezpilotnimi letalniki (droni), ki naj bi jim uspelo poškodovati vsaj dva bombnika Tu-95. Po nekaterih ukrajinskih virih pa osem.

Eksplozije naj bi bile po poročanju okoliških prebivalcev izredno močne. Tem naj bi sledil močan udarni val, ki je v okolici letališča sprožal alarme na avtomobilih. Ruske oblasti napadov niso ne potrdile, ne zanikale. Guverner regije Saratov Roman Busargin, kje je letališče Engels-2, je za ruske medije podal pisno izjavo: “Rad bi poudaril, da se v glavnem delu mesta ni zgodilo nič nenavadnega, zato ni razloga za skrb. Civilna infrastruktura ni bila poškodovana. Informacije o poškodbah vojaške infrastrukture preiskujejo varnostne agencije.” 

Po poročanju medijev so strateški bombniki Tu-95 med zračnimi napadi na Ukrajino vzletali prav z letališča Engels-2.

Se pripravlja najhujši letalski napad doslej?
V mednarodni javnosti krožijo informacije, da je bil namen napada na letalska oporišča poškodovati nekaj ruskih strateških bombnikov, s katerimi naj bi Rusi pripravljali največji zračni napad doslej. Morda bo mogoče uspešnosti napada kaj hitro presoditi, saj so se pojavile informacije, da so bombniki preživeli napad že v zraku, sirene, ki oznanjajo zračni napad, pa naj bi se že oglašale skoraj nad celotno Ukrajino. Na Twitterju Visegrad24 vidimo satelitsko sliko petih bombnikov. Iz leve proti desni lahko vidimo dva bombnika tipa Tu-160, nato  tri bombnike tipa Tu-95.

Gal Kovač