[Video] Trump s sodišča odkorakal na poroko in presenetil ženina in nevesto

Trump na poroki (foto: posnetek zaslona)

Posebni zvezni tožilec Jack Smith je v torek vodilnega republikanskega kandidata za predsedniške volitve 2024 in nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa obtožil, da je sodeloval v zaroti za prevaro zvezne vlade, v četrtek pa se je Trump na zveznem sodišču v Washingtonu izrekel za nedolžnega. Obtožnica ga bremeni, da je skušal razveljaviti izid predsedniških volitev 2020, na katerih je izgubil, in nato skušal izvesti, da ostane na oblasti. Čeprav je večina mislila, da bo s sodišča odšel potrt, se to ni zgodilo. Šel je namreč na poroko.

Donald Trump je po zaslišanju na zveznem sodišču veselo odkorakal in “vdrl” na poroko, ki se je odvijala v njegovem golf klubu. Vsi so ga navdušeno sprejeli in vzklikali “ZDA”. Pozdravil je tudi presenečena ženina in nevesto.

Trumpu v primeru obsodbe grozi dolgoletna zaporna kazen. Sodnica Moxila Upadhyaya ga je seznanila z obtožnico in sklicala naslednje zaslišanje za 28. avgust, ko bi naj določili tudi datum začetka sodnega procesa. Tega bo vodila druga sodnica, Tanya Chutkin, ki jo je na položaj imenoval nekdanji predsednik Barack Obama in je na zaporno kazen obsodila že več napadalcev na kongres.

Čeprav mu grozi zaporna kazen, ve, da je nedolžen in se z obtožbami ne obremenjuje, pravi. Trump je sicer večkrat presenetil poročne pare, ki se odločijo za poroko na njegovem golf klubu.

Žalosten dan za Ameriko
Pred odhodom iz Washingtona je Trump v kratki izjavi na letališču dejal, da je bil to žalosten dan za Ameriko. “Gre za pregon osebe, ki močno vodi med republikanskimi predsedniškimi kandidati in tudi pred Bidnom. Če jih ne moreš premagati, potem jih preganjaš. Tega v Ameriki ne smemo dovoliti,” je dejal Trump, ki je ob tem prestolnico Washington označil za “razpadajočo”.

Tožilci želijo hiter postopek, Trumpov odvetnik John Lauro pa je dejal, da bi bilo absurdno, če bi se proces začel hitro, saj se morajo nanj pripraviti. Trump se je tako že tretjič letos na sodišču soočil z obtožnico.

Sara Kovač