[Video] Trump kot prvi ameriški predsednik nagovoril Shod za življenje: “Vsako osebo je vredno ščititi”

Donald Trump (Foto: epa)

V petek je v Washingtonu potekal 47. Shod za življenje, ki se ga je udeležilo več 10 tisoč ljudi, kot prvi predsednik ZDA v zgodovini pa je udeležence nagovoril tudi Donald Trump. Prek videoposnetka sta shod nagovorila tudi Mike Pence in njegova žena Karen. Pri The Federalist so strnili ključne ugotovitve z letošnjega shoda, med drugim poudarke iz Trumpovega nagovora, ter dejstva, da se shoda v veliki meri udeležujejo mladi, da niso vsi zagovorniki pravice do življenja verujoči in to, da številne ženske obžalujejo, da so v preteklosti opravile splav.

Ameriški predsednik Donald Trump je bil dolga leta zagovornik pravice do izbire, v zadnjih letih pa je postal zagovornik pravice do življenja, kar je jasno pokazal s tem, ko je postal prvi predsednik, ki je nagovoril tradicionalni Shod za življenje, ki je v petek potekal v Washingtonu: “V globoko čast mi je biti prvi predsednik v zgodovini, ki se je udeležil Shoda za življenje. Nerojeni otroci še nikoli niso imeli glasnejšega zagovornika v Beli hiši. Vsako življenje prinese ljubezen na ta svet. Vsak otrok prinese veselje družini. Vsako osebo je vredno ščititi!

Trump obsodil radikalna in ekstremistična stališča Demokratov glede splava
Predsednik je po poročanju Fox News v svojem nagovoru opisal nekatera prizadevanja Demokratov glede splava kot ekstremistična, zahvalil pa se je več deset tisoč dijakom in študentom, ki so se podali na več ur trajajoče poti z avtobusi, da bi se udeležili shoda in tako podprli življenje: “Glede splava so Demokrati zavzeli najbolj radikalno in ekstremistično izmed stališč, ki smo jih videli v tej državi v desetletjih, lahko bi rekli celo v stoletjih.” Le nekaj ur prej je Trumpova administracija napovedala tudi nasprotovanje odločitvi zvezne države Kalifornija, ki obvezuje vključenost splava v zdravstvena zavarovanja.

Shod za življenje (Foto: epa)

Na shodu po nekaterih ocenah 100 tisoč udeležencev
Na 47. Shodu za življenje je bilo prisotnih več deset tisoč udeležencev, po nekaterih ocenah 100 tisoč. Letos se je shod odvil dva dni po obletnici zgodovinske odločitve ameriškega Vrhovnega sodišča Roe proti Wade, s katero so legalizirali splav. Prek videoposnetka pa so prikazali tudi nagovor podpredsednika Mika Pencea in njegove žene Karen, ki sta bila v Rimu kot predstavnika ZDA, Pence pa je omenil, da se je v Vatikanu zahvalil papežu Frančišku za podporo ameriškim katolikom pri njihovemu prizadevanju za življenje: “Ne bi mogel biti bolj ponosen na to, da sem podpredsednik najbolj pro-life predsedniku v ameriški zgodovini.”

Mike Pence in papež Frančišek 24. januarja v Vatikanu (Foto: epa)

Na portalu The Federalist so v članku strnili štiri ključne ugotovitve z letošnjega Shoda za življenje:

1. TRUMPOV GOVOR
Iz Trumpovega govora so izpostavili njegovo opažanje, da ga napadajo, saj se bori za življenje, izpostavili pa so tudi njegovo napoved, da se bo boril za svobodo izražanja: “Ščitimo pravice pro-life študentov do svobode izražanja na univerzitetnih kampusih. Če univerze želijo zvezni denar, morajo spoštovati tudi pravice iz prvega amandmaja.”

Foto: epa

2. MED UDELEŽENCI VEČ DESET TISOČ MLADIH
Med udeleženci je bila skoraj četrtina mladih, ki so bili dijaki ali študenti in so do shoda prepotovali več tisoč kilometrov, kar mainstream mediji pogosto skušajo prikriti. Na shodih za življenje je veliko otrok, pri Washington Post so leta 2010 ocenili, da je mlajših od 30 let celo polovica.

Mladi na shodu za življenje (Foto: epa)

3. NISO VSI ZAGOVORNIKI PRAVICE DO ŽIVLJENJA VERNI
Kljub temu, da so številni zagovorniki pravice do življenja zaradi svoje vere, pa je mnogo neverujočih, ki so se prav tako udeležili Shoda za življenje. Kot je pojasnila predstavnica Secular Pro-Life Kelsey Hazzard vprašanje o splavu ni vprašanje o vernosti ali nevernosti, pač pa vprašanje o življenju ali smrti: “Zavzemamo sekularen pristop do vprašanja splava. Kakor mi gledamo na to, ne gre za teološko vprašanje… gre za življenje ali smrt. Gre za kršenje človekovih pravic.”

4. ŠTEVILNE ŽENSKE OBŽALUJEJO SVOJ SPLAV
Na shodu je bilo prav tako moč opaziti številne ženske, ki so v preteklosti že opravile splav, danes pa to globoko obžalujejo, kar so prikazale s transparenti s sporočili, kot ne naslednje: “Obžalujem svoj splav.” Ena od njih je pod pogojem anonimnosti spregovorila tudi za The Federalist: “Moškim in ženskam, ki so opravile splav, ostaja globoka rana in menim, da kampanja ‘Ne bom več tiho’ to naslavlja. Rane so v naši družbi tako pogosto potisnjene na stran in menim, da morajo biti takšne stvari naslovljene.”

Rok Krajnc

 • Anton

  BRAVOO Gospod Donald Trump!

  sarkazem press

 • Boy

  Strinjam, vsaka oseba je vredna zaščite. Še posebaj jo potrebujejo nerojeni in nemočni. Vendar ne za ceno hudega trpljenja v nadaljnem življenju. Glede na življenjske okoliščine je bolje, da se zarodek splavi, ali je bolje, da otrok trpi in je vse svoje otroštvo podvržen trplenju, nasilju in izkoriščanju?

  Ja, treba je zaščititi živlenje; vendar je prav tako nujno poskrbeti za njegovo normalno, človeka vredno življenje. Drugači samo v imenu človečnosti proizvajamo nove sužnje!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Kako pa veš, kaj bo čez 10 let? Nekateri so rojeni z ljubeznijo, pa vseeno doživijo trpljenje. Življenje ni samo “cvetoče rožice”. Življenju ne moreš dajati nobenih kategorij vrednosti(vredno, manj vredno). Vsako življenje je neprecenljivo. Ali kdo trpi ali ne je pa odvisno tudi od tistih, ki ne trpijo in življenje uživajo, A misliš, da pa ti nimajo nobene odgovornosti do soljudi, ki trpijo?

 • Slovenec 33

  Nikoli si nebi mislil, da lahko postane v tretjem tisočletju predsednik neke država patriot.
  V EU so taki v veliki manjšini.
  BRAVO TRUMP.

 • xtc

  Končno predsednik,ki zna reči bobu bob ,čeprav ga skrajneži in sektaši zmerjajo in pljuvajo.

 • šmentanamuha

  Trump je velik človek: inteligenten, pogumen in bogaboječ. Zaveda se poslanstva, ki so mu ga zaupali volivci.

 • sodnikisozločinci

  Moram nekaj napisati, kar mi teži srce, da bom šel potem mirno spat. Slovenija je moja ožja domovina, moja širša domovina pa je Amerika, ZDA. Čeprav je moj ožji precednik Borut Pahor, jaz kot svojega predsednika priznavam samo Donalda Trumpa. Trump! Trump! Trump!
  Naj igra slovenska himna: https://www.youtube.com/watch?v=qNbIY5rDHmI

  Pripis: Če slučajno bere tole kdo z ameriške ambasade, lepo prosim, prepričajte Trumpa, da se slika z našim majmunom.

  • šmentanamuha

   :)

 • sodnikisozločinci

  Vsem “mamicam”, ki zagovarjajo splav pošiljam tole pesmico: https://www.youtube.com/watch?v=DSm5RBwPv0A

 • AlternativaZaSlovenijo
 • ojh

  Imamo predsednico zda ,ki bi vsak normalen narod podprl in bil ponosen nanjo naši zblojeni gošarji in njihovi potomci pa rinejo v spufan Iran in Rusijo ter sramotijo Melanjo res imamo elito za kozlat.