fbpx

[Video] Trump predstavil mirovni načrt: Palestinci ga ne sprejemajo in zažigajo fotografije Trumpa in Netanjaha!

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek v Beli hiši skupaj z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem predstavil svoj “Posel stoletja”. “Nismo tukaj, da bi predavali – nismo tukaj, da bi drugim ljudem povedali, kako živeti, kaj naj počnejo, kdo naj bodo, ali kako naj častijo. Namesto tega smo tu, da ponudimo partnerstvo, ki temelji na skupnih interesih in vrednotah – za boljšo prihodnost za vse nas,” je izpostavil med razkritjem vizije. 

Za omenjeno vizijo je Bela hiša dejala, da gre v bistvu za najresnejši, najbolj realističen in podroben načrt, ki je bil kadarkoli predstavljen, torej takšen, ki bi lahko Izraelce, Palestince in regijo naredil bolj varno in uspešen.

Mirovni načrt, za katerega je Trump dejal, da sta ga že podprl premier Benjamin Netanjahu in njegov glavni tekmec Benny Gantz, bi Izraelu omogočil popoln nadzor nad naselji in nerazdeljeno prestolnico v Jeruzalemu. “Če bodo resnično pripravljeni, da sklenejo mir z judovsko državo, bo Izrael nemudoma  za to,” je zatrdil Netanjahu.

Razvidne “teritorialne žrtve” Izraela
Trump je dejal, da bodo ZDA priznale izraelsko suverenost nad katero koli deželo, za katero “njegova vizija predvideva, da bo del države Izrael”, od Palestincev pa bo zahteval, da Izrael priznajo kot židovsko državo in se dogovorijo za reševanje begunskega problema zunaj Izraela. Načrt vzpostavlja tudi palestinsko državo s prestolnico v vzhodnem delu Jeruzalema. V okviru načrta bo Trump razkril zemljevid, ki bo razkrival izraelske in palestinske državne meje. Kot je dejal, bodo na zemljevidu jasno razvidne “teritorialne žrtve” do katerih je Izrael pripravljen za zagotovitev miru, poroča Jihad Watch. Trump je dejal, da bo načrt “več kot podvojil palestinsko ozemlje … Nobenim Palestincem ne bo potrebno zapustiti svojih domov.”

Foto: epa

Poleg tega je dejal, da čeprav bo Izrael ohranil nadzor nad Jeruzalemom, bo status quo ostal na območju Tempeljskega griča, Izrael pa bo sodeloval z Jordanijo, da bi zagotovili, da bodo to lahko vsi muslimani, ki to želijo, lahko molili v mošeji Al-Aqsa. Po besedah predsednika bo to za Palestince pomenilo, da če se odločijo za sprejetje načrta, da se bo tej novi palestinski državi namenilo približno 50 milijard dolarjev. “Palestinska stopnja revščine se bo znižala na polovico, njihov BDP pa se bo podvojil in potrojil.” Nato je pozval k miru in blaginji za palestinsko ljudstvo.

Od Izraela ne bo zahtevano, da ogrozi mir
“Veliko moram storiti za Palestince, drugače preprosto ne bi bilo pošteno.” Toda Trump je opozoril, da prehod na rešitev v obliki dveh držav  ne bo pomenil nobenega dodatnega varnostnega tveganja za državo Izrael. “Mir zahteva kompromis, vendar od Izraela nikoli ne bomo zahtevali, da ogrozi varnost,” je nadaljeval. Netanjahu je v svojem govoru povedal, da se strinja s pogajanjem o miru s Palestinci na podlagi Trumpovega mirovnega načrta. Premier je opozoril na nekaj ključnih razlogov za to in ob tem poudaril, da je predsednik prepoznal, da Izrael mora biti suveren na tistih mestih, ki omogočajo, da se Izrael brani sam. “Predolgo je bilo srce Izraela označeno kot nezakonito zasedeno ozemlje,” je nadaljeval Netanjahu.

Med Palestinci ni navdušenja
Sodeč po video posnetku lahko vidimo, da Palestinci niso pretirani navdušeni nad Trumpovim mirovnim načrtom. Ti so namreč zažigali tako fotografije ameriškega predsednika, kot tudi izraelskega predsednika vlade.

Hana Murn