fbpx

[Video] Trump zagotavlja: Nobene vojne ali menjave režima, smrt Soleimanija je bila potrebna za preprečitev vojne

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Ameriški predsednik Donald Trump je atentat na iranskega generala Qasema Soleimanija označil za dejanje, s katerim se je “ustavilo vojno”. Po trditvah Američanov je šlo za povračilni ukrep zaradi napada iraških civilistov na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, ki je bilo po trditvah ZDA podprto s strani Irana.

“Tolaži nas dejstvo, da je njegova vladavina terorja končana,” je v izjavi za medije o smrti iranskega generala Qasema Soleimanija povedal ameriški predsednik Donald Trump.

V zadnjih dnevih je bilo opaziti konkretno eskalacijo v spopadih med Američani in Iranom preko njihovih paravojaških zaveznikov. Po Trumpovih trditvah je Soleimani v času atentata “naklepal takojšnje in hudobne napade na ameriške diplomate in vojaško osebje.”

Zaradi smrti enega ameriškega civilista so ZDA v zračnih napadih 29. decembra 2019 na pripadnike Kataib Hezbollaha ubile vsaj 25 pripadnikov te skupine, še okoli 50 je bilo ranjenih.  Soleimani naj bi se v Iraku nahajal ravno zaradi obiska pogreba ubitih paravojaških borcev.

Hitra eskalacija

Sledil je napad na ameriško ambasado v Bagdadu, za katerim naj bi stali ravno pripadniki Kataib Hezbollaha. Trump je obljubil povračilo. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Khamenei se je temu posmehoval. “Nič ne moreš storiti,” je bil prepričan ajatola.

Dva dni kasneje je bil skupaj z vodjo iraške proiranske šiitske paravojaške skupine Kataib Hezbollah Abujem Mahdijem al-Muhandiso ubit Soleimani.

Zatem so v petek, 3. januarja 2020 pripadniki ostalih paravojaških skupin v Iraku napovedali boj proti Američanom. Med njimi velja izpostaviti vodjo Asaib Ahl al-Haq (Liga pravičnih) Qaisa al-Khazalija, ki je zahteval, da so “vsi borci v visoki stopnji pripravljenosti za bitko, ki sledi in veliko zmago”.

Ni uspel miniti niti dan, ko sta po poročanju RT v novem nočnem zračnem napadu umrla generalni sekretar milice Kataib al-Imam Shibi al-Zaydi ter vodja Lige pravičnih al-Khazali.

Američani so svoje državljane, ki niso v uniformi, pozvali, da nemudoma zapustijo Irak, v državo pa so po poročanju CNN napotili še 3.000 vojakov. Pridružili se bodo 750 dodatnim vojakom, ki so jih na bližnji vzhod poslali že v začetku tedna.

Ivan Šokić