fbpx

[Video] Ukrajinske varnostne službe objavile prestrežen klic ruskih vojakov – poslušajte!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Ruski vojaki so po poročanju Moscow Times od začetka invazije konec februarja domov poslali najmanj 58 ton naropanega blaga, je pokazala preiskava, ki jo je objavila neodvisna medijska stran Mediazona. Dejstvo, da ruski vojaki plenijo po Ukrajini, zdaj potrjuje tudi prestrežen pogovor ruskih vojakov, ki v pogovoru med seboj omenjajo tudi navodilo oz. dovoljenje Putina, da lahko plenijo po Ukrajini, plen pa brez kaznovanja prepeljejo tudi v Rusijo. 

Po poročanju Mediazona so rezultati raziskav paketov, ki naj bi jih zaplenili ruski vojaki med invazijo v Ukrajini, dokazali, da so bili paketi poslani iz 46 podružnic dostavne družbe SDEK, ki se nahajajo blizu ukrajinske meje v Rusiji in Belorusiji ter na priključenem Krimu. Putin naj bi podpisal poseben zakon, ki legalizira rusko plenjenje in ropanje po Ukrajini, za ruske plenilce in lopove pa kazen ni določena. Ti lahko ukradejo, kar želijo in to prepeljejo v Rusijo.

Pakete, ki so jih domnevno pošiljali ruski vojaki, so pogosto identificirali po njihovi teži, pri čemer je vsak paket običajno večkrat presegel velikost povprečnega paketa. Mediazona je po poročanju neodvisnega medija z analizo videoposnetkov s kontrolne točke SDEK v ruskem mejnem mestu Valuyki ugotovila, da so vojaki domov pošiljali predmete, vključno s športnimi copati, konzervirano hrano, televizorji, avtomobilskimi pnevmatikami in celo šotori. 29. aprila je neznani ruski častnik domnevno poslal vojaško brezpilotno letalo Orlan-10, verjetno ukradeno njegovi lastni vojski.  Mediazona je ugotovila, da je bilo največ paketov poslanih med koncem marca in začetkom aprila – takoj po tem, ko so ruske enote zapustile svoje položaje na severu Ukrajine in blizu prestolnice Kijev. Samo 4. aprila so vojaki poslali 4 tone paketov, za katere se domneva, da so polne izropanega blaga.

Največ paketov je prejelo mesto Urga v sibirski premogovniški regiji Kemerovo. Po poročanju Moscow Times so paketi tehtali 5,8 tone. Veliko število dostav naj bi bilo povezanih s 74. motorizirano brigado s sedežem v Urgi, ki je bila napotena v ukrajinska mesta Buča, Hostomel in Irpin, kjer so se zgodila množična grozodejstva ruske vojske. Druga ruska mesta, za katera je Mediazona ugotovila, da prejemajo veliko število izropanih predmetov, so mesto Čebarkul v regiji Čeljabinsk, Kizil, glavno mesto Republike Tiva in dejanska prestolnica Sibirije, Novosibirsk.

Ruski vojaki obkoljeni iz vseh strani
Po poročanju ukrajinskih medijev je doslej ukrajinska obveščevalna služba prestregla več telefonskih klicev ruskih vojakov, ki so se med pogovorom pritoževali tudi o obkoljenosti iz vseh strani ukrajinskih čet. Dva ruska vojaka v prestreženem klicu razpravljata o trenutnih razmerah na frontni črti. Eden od sogovornikov skuša ugotoviti, ali jih bodo rotirali s frontne črte, in pravi, da se boji, da bi njune enote obkrožila ukrajinska oborožena Sile. “Občutek imam, da nas bodo kmalu obkolile. Na vseh frontah se gibljejo okoli nas. Mi gremo naprej, oni pa potiskajo s strani. Tako na vzhodu kot na zahodu. Vsi so zbrani na enem mestu,” piše v poročilu in navaja enega od vojakov v klicu.

Tanja Brkić