fbpx

[Video] V Berlinu potekali protesti proti omejevalnim ukrepom: policija brez milosti pridržala 30 aktivistov!

Foto: epa

Policija je včeraj v Berlinu pridržala okoli 30 aktivistov. Šlo je za protest proti omejitvenim vladnim ukrepom zaradi epidemije koronavirusa. Dogodek je potekal pred nemškim parlamentom in se ga je udeležilo okoli 200 ljudi. Policija je med dogodkom opozarjala, da število zbranih demonstrantov ne sme presegati 50 oseb. In ker protestniki policijskih priporočil niso upoštevali, jim je bilo ukazano, da prizorišče zapustijo, nekaj oseb pa je bilo potrebno s silo odvesti. Pri nas so v petek potekali podobni protivladni protesti, vendar je policija zgolj popisala 43 kršiteljev.

Nemška policija je včeraj v Berlinu začasno pridržala okoli 30 protestnikov. Šlo je za protest proti omejitvenim vladnim ukrepom, ki veljajo z namenom omejevanja širitve koronavirusa. Dogodek je potekal pred Reichstagom – nemškim parlamentom. Protesta se je sicer udeležilo okoli 200 ljudi, med njimi pa so bili tudi takšni, ki so protestirali proti uporabi cepiv. Policija je med dogodkom opozarjala, da število zbranih demonstrantov ne sme presegati 50 oseb. In ker protestniki policijskih priporočil niso upoštevali, jim je bilo ukazano, da prizorišče zapustijo, pri čemer nekaj oseb tega ni upoštevalo, zato so jih oblasti s silo odstranile pa tudi popisale. Na demonstracijah so bile sicer prisotne številne policijske patrulje, poroča Ruptly.

Na videoposnetku lahko najprej vidimo, kako dva policaja in ena policistka skušajo s silo obvladati starejšega protestnika, ki se ves čas histerično upira, ostali protestniki pa v glasnim vzklikanjem protestirajo proti ravnanju oblasti. Na posnetku pa je prikazan še en primer protestnika, ki ga je policiji prav tako uspelo podreti na tla ter ga vkleniti.

Pri zagotavljanju varnosti so uporabili tudi silo
Med ukrepanjem policije je glasno protestiral. Nekatere agresivne protestnike pa je policija s prizorišča odvedla s silo in jim med akcijo tudi pokrila obraz, da bi se težje upirali. Na samem dogodku so bili tudi govorci, ki so preko zvočnikov razglašali svoja stališča, ostali demonstranti, pa so njihov besede pozdravljali z glasnim ploskanjem. Spet drugi so v parku med poslušanjem zgolj poležavali na travi.

Foto: epa

Tudi pri nas je v petek potekal protivladni protestni shod z blagoslovom opozicije, ki želi zrušiti aktualno vlado. Na proteste so sicer več dni med drugim vabile politične stranke skrajna Levica, LMŠ in SD, ki pa jim je po podatkih policije uspelo privabiti okoli 5.500 udeležencev. Med njimi so bila vidna imena, kot so Marko Koprivc, Jernej Štromajer, Tanja Fajon, Luka Mesec, Miha Kordiš in Damir Črnčec, ni pa manjkalo niti zamaskiranih skrajnežev iz vrst antifa in nevarnih provokatorjev, kot je Igor Bricelj, ki se je v preteklosti nekaterih protestov že udeležil oborožen.

Fotografija vidnih predstavnikov politične elite, ki ne upoštevajo vladnih ukrepov.

Svoje protidemokratično razpoloženje so protestniki podkrepili z razkazovanjem totalitarnih simbolov SFRJ in palestinske zastave, ni pa manjkalo niti drog in alkohola. Podobno kot v Ljubljani je bilo tudi v Mariboru, kjer je moški razburil z mahanjem z veliko zastavo SFRJ, ki ga je policija tudi popisala in bo verjetno oglobljen. Gre za znanega aktivista Renata Volkerja, ki je javnost razburkal s svojimi kontroverznimi izjavami, češ da je s seksom obsedeni homoseksualec in ponosno priznal, da je okužen z virusom HIV.

Domen Mezeg