[Video] V Hamasovem parlamentu je zavihrala Davidova zvezda

Pripadniki Izraelske vojske v Hamasovem parlamentu (Vir: IDF)

Izraelski vojaki so zavzeli stavbo Hamasovega parlamenta v Gazi. Enota, ki je osvojila stavbo, je zgodovinski trenutek ovekovečila s skupinsko fotografijo, ki je nato zaokrožila po svetovnem svetu. Parlament teroristične organizacije je osvojila brigada Golani. 

Izraelski obrambni minister Yoav Gallant je napredek svojih vojakov komentiral z besedami: “Sile IDF delujejo v skladu z načrtom in izvajajo misije natančno, smrtonosno in v koordinaciji med zračnimi, pomorskimi in kopenskimi silami z uporabo natančnih obveščevalnih podatkov […] Hamas nima nobene moči, ki bi lahko ustavila IDF […] IDF napreduje do vsake točke. Hamas je izgubil nadzor nad Gazo, teroristi bežijo proti jugu, civilisti plenijo baze Hamasa in nimajo zaupanja v vlado.”

Izraelske obrambne sile hkrati poročajo, da so “zlomile” že skoraj polovico bojne efektivnosti Hamasa. Ob 24 bataljonov jih zgolj operativnih zgolj še 10. Glede na zadnje podatke, ki jih je podala IDF, je Hamas začel vojno z 30 tisoč pripadniki. Ti so bili razdeljeni v pet brigad, sestavljenih iz 24 bataljonov. Ti so bili nadalje razdeljeni na 140 čet. Vsak bataljon je imel približno 1000 vojakov.

Jerusalem Post poroča, da so enote iz 188. brigade IDF eliminirale teroristično enoto, ki je delovala na območju bolnišnice Al-Quds. Hamasove sile so po drugi strani eliminirale izraelski tank s protioklepnim orožjem. Na pripadnike IDF so streljale teroristične enote, pomešane med civiliste. Izraelske sile so odgovorile z ognjem ob hkratni podpori iz zraka. V spopadu je padlo 21 pripadnikov Hamasa, žrtev med vojaki IDF ni bilo.

Zloraba civilne infrastrukture
IDF z napredovanjem v Gazo pravo tako odkriva nove razsežnosti Hamasove zlorabe civilne infrastrukture v vojaške namene. Konstrukcija podzemnih tunelov je namreč namensko umeščena pod bolnišnice ali stavbe mednarodnih institucij. Predstavnik IDF v zgornjem posnetku predstavlja, kako je Hamas zgradil podzemni tunel pod bolnišnico Rantisi. Večina zajetih talcev, teh je prek 200, naj bi bila še vedno skrita v teh tunelih groze.

Ž. K.