fbpx

[Video] V kaosu na kabulskem letališču življenje izgubilo 7 afganistanskih civilistov

Foto: Twitter

Kaosu v Afganistanu ni videti konca. “Sedem afganistanskih civilistov je umrlo v množici pred letališčem v Kabulu medtem, ko ljudje obupano poskušajo pobegniti pred talibanskim prevzemom Afganistana,” je sporočilo britansko obrambno ministrstvo (MO). 

“Razmere na terenu ostajajo izjemno zahtevne, vendar delamo vse, kar je v naši moči, da situacijo obvladamo čim bolj varno,” je po poročanju BBC dejal tiskovni predstavnik ministrstva v nedavni izjavi.

Zunaj letališča v Kabulu se že nekaj dni odvijajo kaotični prizori, saj si na tisoče Afganistancev prizadeva pobegniti, številne vlade pa se med tem trudijo evakuirati svoje državljane in afganistanske zaveznike. Približno 4500 ameriških vojakov začasno nadzoruje mednarodno letališče Hamid Karzai, okoli 900 britanskih vojakov pa tudi patruljira na tem mestu v okviru prizadevanj za zagotovitev evakuacijskih letov. Talibanski borci obkrožajo kontrolne točke v bližini letališča in preprečujejo vstop Afganistancem brez potnih listin.

Borell kritičen do ZDA
Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je sicer včeraj opozoril, da do 31. avgusta ne bo mogoča evakuacija vseh afganistanskih sodelavcev zahodnih držav in njihovih družin. Ukrepi, ki jih izvajajo ZDA so po njegovih besedah takšni, da pretirano ovirajo evakuacijo. Samo težavo sicer predstavlja že sam dostop do letališča. “Pritožili smo se. Prosili smo jih, naj pokažejo več fleksibilnosti,” je dejal in dodal, da EU ne uspe spraviti na letališče svojih sodelavcev. Delegacija EU v Kabulu po navedbah STA šteje približno 400 afganistanskih sodelavcev in njihovih družinskih članov.

Sara Kovač