[Video] Zlatkov somišljenik iz Španije pristal za zapahi

Katalonski raper Pablo Hasel in Zlatan Čordić Zlatko. (Foto: epa, FB)

Protesti v Barceloni so šesto noč zapored postali nasilni, čeprav so se v primerjavi s prejšnjimi petimi precej pomirili. Pričeli so se zaradi nestrinjanja z aretacijo raperja, ki naj bi poveličeval terorizem in užalil kraljevo družino. Demonstranti so metali izstrelke in rakete v policijo ter zažigali smetnjake, ki so jih nato spremenili v goreče barikade. Požar so zanetili tudi na barcelonski borzi. Video očividcev, objavljen na družabnih omrežjih, naj bi prikazoval nekaj te barcelonske ulične groze.

Nasilje na barcelonskih ulicah je izbruhnilo po odločitvi sodišča, s katero je raperja Pabla Haséla za devet mesecev poslalo v zapor zaradi besedil pesmi, ki so žalila kralja in domnevno poveličevala teroristične skupine, ki zdaj več ne obstajajo.

V kaosu nasilja med protestniki in policisti je doslej bilo 100 ljudi aretiranih in 100 poškodovanih, med katerimi je ena ženska izgubila oko.

Policija se je na ljudi, ki so jih obmetavali s steklenicami in kamenjem, odzvala s pendreki in slepimi naboji. Španski premier Pedro Sanchez je obsodil nasilje, vendar so njegovi vladni koalicijski partnerji, stranka Podemos, izrazili podporo demonstrantom. Vodja Podemosa Pablo Iglesias je dejal, da v Španiji “ni popolne politične in demokratične normalnosti“, saj je njegova stranka vložila peticijo za popolno pomilostitev Haséla in drugega reperja Valtonyca, ki je pobegnil iz države, da bi se izognil podobnim obtožbam “poveličevanja terorizma”.

Vlada je napovedala, da bo spremenila zakon, po katerem je bil Hasel zaprt, in odpravila zaporne kazni za kazniva dejanja, povezana s svobodo izražanja, čeprav časovni razpored ni bil naveden.

Kdo je Hasel?
Paul Rivadulla Duro, znan po svojem umetniškem imenu Pablo Hasel, je katalonski hip hop izvajalec, pesnik in skrajnolevičarski politični aktivist. Svoje žalitve kraljeve družine, španske vojske, policije in nasploh reda, na drugi strani pa komplimentiranje terorističnim skupinam, je prignal do meje, ko so ga oblasti vzele za tarčo, odtlej pa se je pričel ščititi z zlorabo sloganov o svobodi govora. Zaradi tega, ker in ko so ga oblasti dokončno za več mesecev zaprle, potekajo protesti v katalonski prestolnici.

Katalonski hip hop izvajalec Pablo Hasel. (Foto: epa)

V Španiji bi se “usedel” tudi Zlatko
Ali lahko to situacijo primerjamo s Slovenijo? Ne. V Sloveniji lahko raperji, bolj natančno Zlatan Čordić – Zlatko, o oblasti govorijo karkoli, lahko napadajo novinarje, lahko žalijo, hujskajo, promovirajo kaotičnost namesto reda, pa se jim nič ne zgodi. Ob tem si še drznejo govoriti o tem, da se jim dogajajo krivice in da živijo pod diktaturo.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka.

Spomnimo se grehov Zlatka: v času epidemije in zaostrenih ukrepov je nagovarjal ljudi, naj ne nosijo mask, to zanikal, nato pa se na televiziji pojavil brez maske oziroma se norčeval iz nošenja maske. Potem, ko mu je bil odvzet privilegij, da mu država plačuje prispevke, je na ministrstvu grozil uslužbenki, snemalcu Nove24 TV je ukradel kamero, napadel direktorja NIJZ Milana Kreka na ulici… Lahko nadaljujemo in nadaljujemo, v vsakem primeru pa ob njem katalonski reper deluje kot “Titov pionir”.

Aleš Ernecl