[Video] V Španiji kmalu kolaps zdravstva: S COVID-19 okuženih več kot 6.500 zdravstvenih delavcev!

Španski vojak razkužuje pred bolnišnico v Barceloni (foto: EPA)

V Španiji so po zadnjih podatkih potrdili 56.188 primerov okužb s COVID-19, od tega je kar 4.089 okuženih umrlo, 7.015 pa naj bi si jih opomoglo. Španski zdravstveni sistem ne more več dolgo zdržati, več kot eno sedmino vseh okuženih, namreč predstavljajo zdravstveni delavci.

“Najhuje je, da moraš ostati doma in skrbeti, da ne okužiš sorodnikov, medtem ko ve, da te krvavo potrebujejo v službi,” je o svoji okužbi s COVID-19 za Associated Press povedala 32-letna medicinska sestra Patricia Núñez.

V Španiji so po zadnjih podatkih potrdili 56.188 primerov okužb s COVID-19, od tega je kar 4.089 okuženih umrlo, 7.015 pa naj bi si jih opomoglo.

Med okuženimi kar 13,6 odstotkov zdravstvenih delavcev
Med okuženimi je tudi okoli 6.500 zdravstvenih delavcev – v času pisanja je to predstavljalo kar 13,6 odstotka vseh okužb – število okužb pa se je v tem času samo povečalo. Med umrlimi naj bi bili tudi trije zdravstveni delavci, zaradi wuhanskega koronavirusa pa je obležal kar en odstotke vsega zdravstvenega osebja v Španiji.

Bolnišnice v Španiji so prenatrpane, pred dnevi so po spletu zaokrožili posnetki dveh bolnišnic v Madridu, kjer so pacienti priklopljeni na kisik ležali na hodnikih.

Vlada pomanjkanje, zdravstveni delavci izgoreli
“Zmanjkuje nas. Potrebujemo več delavcev,” ob tem opozarja medicinska sestra Lidia Perera iz madridske bolnišnice de la Paz, ki ima tisoč postelj. Ta teden je kar 11 od 14ih nadstropij bolnišnice namenjeno obolelim za COVID-19, prostora pa je še vedno premalo. Paciente z manj resnimi simptomi selijo v bolnišnično telovadnico ali pa šotor, ki stoji zunaj.

Za eksplozijo števila okužb s COVID-19 v Španiji gredo vse zahvale manjšinski socialistični vladi, ki se navkljub pozivom stroke ni želela odreči protestu, ki so ga feministke organizirale v Madridu ob prazniku dneva žena, zaradi česar niso izdale prepovedi javnega zborovanja.

Ivan Šokić

 • janko

  Mislim da smo se v Sloveniji visoko učinkovito pripravili za kataklizmo virusa v naslednjih tednih.

 • xtc

  Tako Kitajska,Italija,Španija, in tudi Francija ter seveda Belgija so jasen dokaz,da je treba levičarje spravit na družbeni rob,posledice njih praznoglavosti,kot anarholiberalov so grozljive vse države,ki imajo na oblasti to drhal so žarišča epidemije,še en dokaz zakaj ta druščina sodi dalečod oblasti in na družbeni rob.

  • skorpijon93

   važno da muslimane uvažajo, poglej si bruselj, pariz in drugje skoraj 50 % prebivalcev je priseljencev pa polno mošej, kam to pelje ???!!!!

 • skorpijon93

  kolaps zdravstva plus 22 % prebivalcev pod pragom revščine ! ne vem kako bodo zmogli, v Sloveniji za primerjavo pod pragom revščine živi 13.3 % prebivalcev

  • Ivan Ivanovič

   Če se bo lockdown (zaprtje) delovanja gospodarstva in splošnega življenja družbe nadaljevalo še nekaj mesecev, bomo pod prag revščine padli skoraj vsi. Ne si delat iluzij, da bo preteči zlom svetovnega gospodarstva komu prizanesel. Morda bodo šok ob zlomu gospodarstva celo laže prenesle revne države, katerih prebivalstvo je vajeno živeti v revščini in pomanjkanju. Mi se bomo morali na to šele privaditi.