fbpx

[Video] V strelskem pohodu v Kaliforniji 3 mrtvi, 15 ranjenih: Policija išče možnega drugega napadalca, medtem ko so se “orožja prosta območja” še enkrat izkazala za najbolj nevarna za nedolžne obiskovalce

Prizorišče streljanja na festivalu česna v Gilroyju (vir: twitter)

Na letnem festivalu česna v mestu Gilroy v Kaliforniji je neznani napadalec v strelskem pohodu po zadnjih informacijah ubil 3 in ranil še najmanj 15 ljudi. Policija je napadalca ubila, zaenkrat pa ne razkrivajo podrobnosti o njegovi identiteti. V zadnjem odmevnem strelskem pohodu v Kaliforniji, ki se je zgodil decembra 2015, sta muslimanska zakonca pobila 14 ljudi, še 22 pa je bilo huje ranjenih.

Policija v Gilroyu je potrdila, da je strelec na Gilroy Garlic Festivalu, v strelskem pohodu ubil tri ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih. Čeprav so napadalca ubili, pa je območje še vedno zavarovano kot aktivno.

Načelnik gilroyske policije Scott Smithee je ob tem po poročanju RT poudaril, da je bil festival zavarovan z ograjo, pri vhodu pa so varnostniki tudi pregledovali nahrbtnike in torbice, a je osumljenec prerezal žičnato ograjo in tako pretihotapil orožje na festival.

Možnost še enega strelca na begu
Policija  za zdaj ni razkrila niti identitete mrtvega napadalca niti motiva za morilski strelski pohod. Smithee je povedal, da se je strelec obnašal “nekoliko naključno” in se poslužil “neke vrste puške”.

Uradne oblasti pa iščejo sledi za morebitnim drugim strelcem. Tri ure po prvem streljanju, ki se je zgodilo v nedeljo 28. julija popoldne so ameriški mediji poročali o novih strelih, ki jih je bilo slišati z območja.

Policija je takrat v polni bojni opremi s pomočjo psov preiskovala bližnji potok medtem ko so dogajanje iz zraka spremljali helikopterji. Imamo ekipe, ki delajo na tem, da bi izsledili in identificirali sledi v zvezi z drugim osumljencem,” je povedal Smithee.

Festival česna v Gilroyu je eden največjih festivalov povezanih s hrano v ZDA. Tridnevni festiva bi se zaključil v nedeljo. V preiskavo se je vključil tudi iz Urada za alkohol, tobak, strelno orožje in eksploziv ATF.

Orožja prosto območje najbolj priljubljeno med teroristi
Pri Breitbartu so izpostavili, da je bil festival česna v Gilroyu označen kot “orožja prosto območje”, kar se je v preteklosti izkazalo kot povabilo za vse željne krvi. Napadalci na svojih strelskih pohodih se namreč zavedajo, da je v takih območjih na kupu veliko neoboroženih ljudi, kar jim omogoča, da povzročijo kar se da veliko število smrtnih žrtev.

Ivan Šokić