fbpx

[Video] V strmoglavljenju helikopterja 18 mrtvih, med njimi ukrajinski notranji minister in njegovi sodelavci

V helikopterski nesreči je umrl ukrajinski notranji minister Denis Monastirski in njegovi najožji sodelavci.

V današnjem strmoglavljenju helikopterja v ukrajinskem mestu Brovari je po najnovejših podatkih umrlo najmanj 18 ljudi, med njimi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski, njegov namestnik, državni sekretar in trije otroci. Poškodovanih je več kot 20 ljudi. V nadaljevanju so tudi ključni dogodki 329. dneva vojne v Ukrajini.

Kot je na Telegramu sporočil guverner kijevske regije Oleksij Kuleba, je helikopter padel v bližini vrtca in stanovanjske stavbe v času, ko so bili v vrtcu otroci in zaposleni. Dodal je, da so otroke in zaposlene iz vrtca evakuirali.

Danes se je v Brovarih v kijevski regiji zgodila strašna tragedija. Helikopter SES (državne službe za ukrepanje ob nesrečah) je strmoglavil, na kraju nesreče pa je izbruhnil požar. Bolečina je nepopisna,” je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih. “Naj vsi, ki jim je to črno jutro vzelo življenje, počivajo v miru,” je dodal. Notranjega ministra Denisa Monastirskega, njegovega namestnika Jevgenija Jenina in državnega sekretarja Jurija Lubkoviča, ki so v strmoglavljenju umrli, je ob tem označil za prave ukrajinske domoljube.

Znan vzrok nesreče?
Po poročanju lokalnih medijev bi lahko bila vzrok za nesrečo napaka pilota. V Brovarih je bila v času nesreče gosta megla, mediji pa poročajo, da je helikopter obstal na strehi stavbe vrtca. Analiza ostankov helikopterja poteka, je še povedal Kuleba. Moskva strmoglavljenja helikopterja ni komentirala, ukrajinski uradniki pa ne omenjajo ruskega napada na tem območju. “Na žalost se je to zgodilo s helikopterjem državne službe za nujne primere, ki je opravljal svojo nalogo,” je povedal tiskovni predstavnik letalskih sil Jurij Ihnat.

Po najnovejših podatkih je umrlo najmanj 18 ljudi, od tega trije otroci. Med smrtnimi žrtvami  so tudi notranji minister Denis Monastirski, njegov namestnik Jevgenij Jenin in državni sekretar Jurij Lubkovič.

Foto: epa

“Imamo informacije o 29 poškodovanih, med njimi 15 otrok. Nudimo jim vso potrebno pomoč,” je povedal vodja policije Igor Klimenko. Tiskovna predstavnica policije Marjana Reva je za ukrajinsko televizijo potrdila, da je bilo v helikopterju devet ljudi. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Kirilo Timošenko pa je dejal, da je bil Monastirski na poti na bojišče, ko je njegov helikopter strmoglavil.

Po njegovih besedah je še prezgodaj govoriti o vzroku nesreče, saj preiskava še poteka. Policija je očividce pozvala, naj se ji oglasijo. Mesto Brovari z okoli 100.000 prebivalci sicer leži okoli 20 kilometrov severovzhodno od prestolnice Kijev.

Michel podprl pošiljanje tankov Ukrajini
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v današnji razpravi s poslanci Evropskega parlamenta podprl pošiljanje tankov Ukrajini. Ob tem je napovedal, da bodo voditelji držav članic EU na februarskem vrhu govorili o konkurenčnosti evropskega gospodarstva, pri čemer se bodo osredotočili na državne pomoči, solidarnost in financiranje. “Ukrajinci se upirajo in se bodo še naprej upirali, EU pa jih bo še naprej podpirala, dokler bo treba,” je v parlamentu v Strasbourgu povedal Michel. “Nujno potrebujejo več opreme, osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini,” je dejal v razpravi o sklepih decembrskega vrha EU, na katerem so voditelji članic govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

Charles Michel (Foto: epa)

ISW: Putin bo verjetno napovedal nov val mobilizacije
Ameriški Inštitut za vojne študije poroča, da bo ruski voditelj Vladimir Putin v prihodnjih dneh, po vsej verjetnosti že 18. januarja, razglasil drugi val mobilizacije. Pravijo, da je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov včeraj napovedal, da bo imel Putin v Sankt Peterburgu govor ob 80. obletnici preboja obleganja Leningrada v drugi svetovni vojni. Putin rad uporablja simbolične datume za nagovarjanje ruskega ljudstva in nekateri strokovnjaki so opazili, da bo to priložnost izkoristil za razglasitev mobilizacije.

Putin namerava uzakoniti prekinitev pogodb s Svetom Evrope
Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek predstavil predlog zakona, s katerim bi Rusija lahko uzakonila prekinitev pogodb s Svetom Evrope. To med drugim zadeva evropsko konvencijo o človekovih pravicah, evropsko konvencijo o zatiranju terorizma in evropsko socialno listino. Že prejšnji teden naj bi Putin ruski dumi predložil predlog zakona, s katerim je obsodil kazenskopravno konvencijo Sveta Evrope proti korupciji in naznanil, da se Moskva namerava odpovedati tudi polnopravnemu članstvu v Skupini držav za boj proti korupciji (Greco).

Rusija je bila 16. marca lani zaradi agresije na Ukrajino uradno izključena iz Sveta Evrope, njena članica je bila od leta 1996. Septembra je nato za Rusijo uradno prenehala veljati evropska konvencija o človekovih pravicah, vendar pa na sodišču še vedno poteka več tisoč postopkov proti Rusiji, ki so bili vloženi še pred uradno izključitvijo iz Sveta Evrope.

Sara Kovač