Bolsonaro na Floridi nagovoril skupino oboževalcev

Datum:

Bivši brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki zaenkrat ostaja na posestvu svojega prijatelja na Floridi v ZDA, se je v javnosti znova pojavil v ponedeljek, kar je prvič od njegove hospitalizacije. Na ulici se je pogovarjal s svojimi podporniki. Dotaknil se je tudi nedavnih nemirov v domovini in jih obsodil. 

Sedaj že nekdanji brazilski predsednik Jair Bolsonaro je Brazilijo zapustil 30. decembra. Mediji so poročali, da je odšel na dopust, saj se je s 1. januarjem 2023 zaključil njegov predsedniški mandat. Trenutno prebiva v luksuznem stanovanju v Kissimmeeju v osrednji Floridi, ki je v lasti MMA borca ​​Joséja Alda. Spomnimo, da so brazilske ulice nedavno preplavile množice podpornikov Bolsonara in vdrle v vladne prostore. Gre za tiste, ki so prepričani, da si je stari novi predsednik Silvo da Lula, sicer že obsojen kriminalec, volilno zmago pridobil nepošteno in s prevaro. Da Lula sicer slovi po svojih nevarnih levičarskih prepričanjih, poroča Breitbart.

Med protesti v podporo Bolsonaru je prišlo tudi do izgredov, ki pa jih je bivši predsednik že obsodil. Bolsonaro se po obisku in hospitalizaciji na Floridi namerava vrniti v Brazilijo. Hospitalizacija naj bi bila povezana z zapleti zaradi poskusa atentata, ki ga je doživel leta 2018, v času tedanje predsedniške kampanje, ko so ga zabodli. Več tukaj. Vbod noža mu je pustil veliko brazgotino na prebavilih. V priloženem videoposnetku pa lahko vidimo, kako nagovarja svoje oboževalce. Z njimi se pogovarja v portugalščini. Ob tem navede več uspehov svoje administracije, zatem pa dotakne tudi nedavnih nemirov v Braziliji. Kot pravi, obžaluje, kar se je pripetilo 8. januarja, in da gre za nezaslišano stvar.

Izrazil je prepričanje, da so se ljudje med njegovo vladavino naučili, kaj je politika, spoznali oblast in pričeli ceniti svobodo. Prepričan je, da ljudje verjamejo v Brazilijo. Priznal je še, da je bilo med njegovo administracijo narejenih nekaj napak. Ko je bil še na položaju, je bil v njegovi pisarni “vsak dan ponedeljek”. Znano je, da je Bolsonaro velik trn v peti domače skrajne levice, ki bi ga utegnila onemogočiti po sodni poti. Skrajni levičarji v Braziliji in ZDA mu namreč skušajo podtakniti pomoč pri organizaciji nemirov v domovini. Ob tem izpostavljajo dejstvo, da se ni udeležil inavguracije svojega naslednika in predlagal, da bi morala vlada storiti več za zagotovitev integritete volitev.

Strahopetno: Lula je dal aretirati več kot 600 mladih mater in starcev
Ducat skrajno levih zakonodajalcev pa je prejšnji teden od levičarskega predsednika ZDA Joeja Bidna celo zahtevalo, da razišče Bolsonarov pravni status v ZDA in ga morebiti izžene iz države. Lula je sicer dal aretirati okoli dva tisoč svojih političnih nasprotnikov. Policija je bila naknadno primorana izpustiti več kot 600 pridržanih oseb, mnoge med njimi ostarele, matere majhnih otrok z resnimi zdravstvenimi težavami in druge, ki za državo niso pomenili nikakršne grožnje. Lula bi se lahko maščeval tudi Bolsonaru, in sicer tako, da bi mu prepovedal ponovno kandidirati za politični položaj, v najslabšem primeru pa ga dal celo zapreti. S tem pa bi Lula dejansko samemu sebi vrgel poleno pod noge, saj bi le še okrepil nezadovoljstvo med ljudstvom.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...