fbpx

[Video] V Washington DC prispela nacionalna garda

Vozila nacionalne garde v Washingtonu DC (foto: EPA)

Po več dnevih nasilnih izgredov, v katerih je bila požgana celo cerkev v bližini Bele hiše, je bilo na ulicah Washington D.C. moč opaziti konvoj vozil nacionalne garde. Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da se bo posluževal vseh civilnih in vojaških sredstev za vzpostavitev ponovnega reda in miru v državi.

V ponedeljek, 1. junija 2020 zvečer je bilo v bližini Bele hiše moč opaziti številna oklepna in transportna vojaška vozila, ki so v mesto prišla nekaj pred uradnim začetkom policijske ure ob 19. uri.

V ameriško prestolnico naj bi bilo po pisanju RT poklicanih 1.700 pripadnikov nacionalne garde, njihova naloga pa bo pomagati policiji pri obvladovanju množice izgrednikov.

V svojem kratkem nagovoru je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bo v Washington DC poklical tudi vojsko, če bo potrebno, oziroma lokalne oblasti ne bodo sposobne v kratkem vzpostaviti reda.

Trump naj bi razmišljal o aktivaciji zakona o uporu iz leta 1807, ki je bil nazadnje aktiviran med rasnimi izgredi v Los Angelesu leta 1992. Omenjeni zakon ameriškemu predsedniku dopušča aktivacijo pripadnikov vojske znotraj ZDA za namene zadušitve neredov, vstaj in uporov.

Od ponedeljka je bilo za namen obvladovanja neredov v vsaj 23 zveznih držav poslanih več kot 17 tisoč pripadnikov nacionalne garde. Do izgredov, ki so se začeli v Minnesoti, je prišlo v vsaj 75 drugih mestih po celi državi. Čeprav je nacionalna garda del rezerve ameriških kopenskih in zračnih sil, pa je kongres leta 2006 z zakonom o avtorizaciji državne obrambe predsedniku države podelil pooblastila za mobilizacijo enot nacionalne garde znotraj ZDA tudi brez soglasja guvernerjev.

Ivan Šokić