[VIDEO] Več deset tisoč ljudi proti sporazumu: Rdeče zastave, Che Guevara in Greenpeace

Foto: epa

Neposredno pred obiskom Obame v Hannovru se je na ulicah nemškega mesta zbralo več deset tisoč ljudi, ki se ne strinjajo s sprejetjem prostotrgovinskega sporazuma med ZDA in Evropsko unijo. Med množico rdečih zastav in sloganov proti zlobnim korporacijam je bilo moč opaziti več nemških levičarskih politikov. Namen shoda je bil jasen: ”Ustavimo TTIP.”

Sporazum podpirata tako ameriški predsednik Barack Obama kot Angela Merkel, ki je dejala, da sporazum predstavlja veliko možnost za opredelitev globalnih standardov v trgovini. Protestniki pa menijo, da sporazum pomeni znižanje okoljskih in socialnih standardov z namenom profita v mednarodnih korporacijah.

Na ulicah Hannovra se je tako zbralo okoli 40.000 ljudi, v zraku pa je plapolalo ogromno zastav. Med njimi je prevladovala rdeča barva, na nekaterih se je pojavljal celo simbol Che Guevare. V množici zastav je bilo opaziti tudi zelene in oranžne balone, znake piratske stranke ter simbole naravovarstvene organizacije Greenpeace.

Foto: epa

Foto: epa

Med udeleženci tudi levi politični vrh
V množici protestnikov je bilo moč opaziti večje število nemških levičarskih politikov, predvsem pripadnikov stranke zelenih in nemške socialdemokratske stranke SPD. Čeprav je bil shod s strani nevladnih organizacij nepolitično organiziran, so na svoj račun prišli predvsem politiki, ki tudi v parlamentu nasprotujejo TTIP, poroča die Welt.

Izžvižgali politike, ki v parlamentu niso nasprotovali TTIP
Ko so za mikrofon stopili nekateri izmed politikov, ki v parlamentu niso nasprotovali sprejetju TTIP, jih je množica protestnikov izžvižgala. Protesta se je udeležilo več kmetovalcev s traktorji, s seboj pa so imeli tudi veliko maketo konja, na katerem je pisalo: TTIP – Trojanski konj?

Gre za največje demonstracije v Hannovru v zadnjih nekaj desetletjih. Podatkov o točnem številu udeležencev ni, številke pa se gibljejo od 30.000 in vse do 90.000 protestnikov.

M. G.