[Video] Več evropskih držav napovedalo sankcije proti Turčiji: Pripravlja se prvi spopad med Turki in Sirci

Turško obstreljevanje v Siriji (foto: EPA)

Odkar se je z 9. oktobrom začela turška invazija na severovzhodni del Sirije, se situacija stalno stopnjuje. Turški napad na kurdske SDF je uspel pripraviti do strinjanja celo ZDA, Rusijo, EU in Iran, ki so vsi družno obsodili turški vdor v Sirijo. Kurdi, ki so se sprva držali Američanov, so kmalu z blagoslovom Moskve in Washingtona z Assadom sklenili dogovor, medtem ko sta poleg ZDA sankcije glede prodaje orožja napovedali tudi Francija in Nemčija.

Sirska vojska je s 14. oktobrom vstopila v Manbij, mesto na severu države. Z druge strani prihajajo informacije, da je Turčija za svojo naslednjo tarčo, potem ko so si pokorili mesta v bližini, izbrala ravno Manbij.

Slednje je po pisanju RT potrdil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Ko bo Manbij evakuiran, vanj ne bomo vstopili kot Turčija, v mesto bodo vstopili naši arabski bratje, resnični lastniki mesta. Plemena se bodo vrnila.”

Manbij se tako počasi pretvarja v mesto, kjer bi bila lahko prva točka direktnega spopada med Sirijo in Turčijo. Dovolj o tem pove tudi sprejem, ki so ga bili deležni sirski vojaki, ko so prispeli v mesta na severovzhodu države.

Ob tem je treba izpostaviti, da je Erdogan prejšnji teden zagrozil, da če bo EU turško “operacijo” v Siriji označila za “invazijo”, namerava iz Turčije proti EU nagnati 3,6 milijona migrantov.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je spet pokazala, da se ne boji migrantov, in v telefonskem pogovoru Erdoganu sporočila, da se mora turška invazija prekiniti zaradi “grozovitih humanitarnih posledic”.

Države članice EU so v skupni izjavi v torek, 14. oktobra, po poročanju Politica obsodile turško vojaško operacijo v Siriji in se zavzele za uvedbo sankcij na nacionalni osnovi glede prodaje orožja Turčiji. V zadnjih dnevih so embargo na prodajo orožja Turčiji uvedle Nemčija, Francija, Finska in Švedska.

Ivan Šokić

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Ostre sankcije proti Turčiji je potrebno uvesti.

 • samsara

  Se bo našel še kdo, ki bo Turkom jasno povedal, da je njihova kandidatura za članstvo v EU samo še ničvreden spominek na preteklost? Blodne sanje enih na vzhodu in blodne ideje drugih na zahodu.

 • freedomfighter

  Hude konomske sankcije bi sultana zrusile v dveh letih…ze letos mu je padla podpora ker se je ekonomija upocasnila

 • AlternativaZaSlovenijo

  takole: Erdo ga je popušil, Turčija pa je ob pomoči Donija sprožila začetek konca NATO-ja.

 • xtc

  Tule jih bodo Sirci fasali,če se vmešajo Rusi bo počila velika vojna,v katero sde bo zapletel tudi Iran

  • Observer

   Putin je frend od Asada…prav tako v navezi z Erdotom in Iranom. Mislim, da je to samo kulisa za to kar se v resnici pripravlja v ozadju…napad na Izrael v bližnji prihodnosti. Za to pa morajo vse sile (Rusija, Turčija, Iran, Sirija) pod pretvezo vojne med sabo spraviti svoje sile v Sirijo. To je next level taqiya.

 • IZBIRA

  Kaj je s temi muslimani? Same ofenzive, vsi proti vsem in proti nevernikom. Every allah’s day and year.

 • Observer

  Če bi Merkla in ostali mislili resno, bi že zdavnaj bila vojska na Grški meji s Turčijo oz. bi Grčiji dali milijarde in orožje, da zavaruje meje pred vdorom jihadistov. Tako pa samo provocira, ker hoče uvoz nadaljnih milijonov ilegalnih migrantov v Evropo.