[Video] Več evropskih držav napovedalo sankcije proti Turčiji: Pripravlja se prvi spopad med Turki in Sirci

Datum:

Odkar se je z 9. oktobrom začela turška invazija na severovzhodni del Sirije, se situacija stalno stopnjuje. Turški napad na kurdske SDF je uspel pripraviti do strinjanja celo ZDA, Rusijo, EU in Iran, ki so vsi družno obsodili turški vdor v Sirijo. Kurdi, ki so se sprva držali Američanov, so kmalu z blagoslovom Moskve in Washingtona z Assadom sklenili dogovor, medtem ko sta poleg ZDA sankcije glede prodaje orožja napovedali tudi Francija in Nemčija.

Sirska vojska je s 14. oktobrom vstopila v Manbij, mesto na severu države. Z druge strani prihajajo informacije, da je Turčija za svojo naslednjo tarčo, potem ko so si pokorili mesta v bližini, izbrala ravno Manbij.

Slednje je po pisanju RT potrdil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Ko bo Manbij evakuiran, vanj ne bomo vstopili kot Turčija, v mesto bodo vstopili naši arabski bratje, resnični lastniki mesta. Plemena se bodo vrnila.”

Manbij se tako počasi pretvarja v mesto, kjer bi bila lahko prva točka direktnega spopada med Sirijo in Turčijo. Dovolj o tem pove tudi sprejem, ki so ga bili deležni sirski vojaki, ko so prispeli v mesta na severovzhodu države.

Ob tem je treba izpostaviti, da je Erdogan prejšnji teden zagrozil, da če bo EU turško “operacijo” v Siriji označila za “invazijo”, namerava iz Turčije proti EU nagnati 3,6 milijona migrantov.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je spet pokazala, da se ne boji migrantov, in v telefonskem pogovoru Erdoganu sporočila, da se mora turška invazija prekiniti zaradi “grozovitih humanitarnih posledic”.

Države članice EU so v skupni izjavi v torek, 14. oktobra, po poročanju Politica obsodile turško vojaško operacijo v Siriji in se zavzele za uvedbo sankcij na nacionalni osnovi glede prodaje orožja Turčiji. V zadnjih dnevih so embargo na prodajo orožja Turčiji uvedle Nemčija, Francija, Finska in Švedska.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...