fbpx

[Video] Viktor Orbán za Europe Uncensored: Janša je bil vedno eden izmed največjih borcev za svobodo

Viktor Orban za Europe Uncensored (Foto: About Hungary)

Madžarski premier Viktor Orbán se je na spletni konferenci, imenovani Europe Uncensored, s premierjem Slovenije Janezom Janšo in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem ter francoskim evropskim poslancem François-Xavierjem Bellamyjem pogovarjal o prihodnosti Evrope: “Evropa se je znašla v težjih časih, kakor pred 30 leti.” Orbán je poudaril, da v Evropi trenutno delujeta dva popolnoma različna koncepta, ki sta v času kriz, ki smo jih doživeli, delovala v popolnoma različnih smereh.

“To je poseben klub tistih, ki se borijo za svobodo in vam vsem izražam dobrodošlico,” je pozdravil udeležence madžarski predsednik vlade Viktor Orbán, še preden se je forum uradno pričel. Forum je bil ustanovljen s strani Fundacije za državljansko Madžarsko. “Janez je bil vedno eden izmed največjih borcev za svobodo proti komunizmu,” je poudaril  Orbán, Vučića pa je označil za predsednika, ki je Srbijo ponovno postavil na zemljevid Evrope.

Orbán poudarja, da je največja težava v Evropi, primanjkovanje političnih izkušenj med vodilnimi v EU. Pri tem je poudaril, da nemška kanclerka Angela Merkel ostaja edina političarka, ki je bila prisotna, še preden se je kontinent spremenil, na drugi strani pa v Vzhodni Evropi v prvih političnih vrstah ostajajo borci za svobodo. Podatek, da se je Evropa znašla v najtežjih časih v zadnjih 30. letih, je Orbán podkrepil z dejstvom, da se rodnost zmanjšuje. Ta je leta 1990 v povprečju v EU znašala 1,8 otroka na žensko v rodni dobi, leta 2008  1,56 otroka, leta 2018 pa se je znižala na 1,5 otroka.

Podoben padec beležimo v številu porok, ki kaže podoben vzorec.  Trendu upadanja pa smo priča tudi pri izdatkih za obrambo, saj namenjamo občutno manj sredstev za našo varnost, kakor smo jih namenjali 30 let nazaj. “V tem trenutku smo v Evropi priča dvema tekmovalnima konceptoma, ki temeljita na prihodnosti Evrope,” še poudarja Orbán. V Evropi se trenutno pojavljata dva koncepta prihodnjega napredka. Prvi izmed teh je progresiven, napol levičarsko-liberalen in napol Marksističen koncept in prihaja z Zahodne Evrope. Drugi koncept pa bazira na krščanski kulturi, vrednotah družine in razumevanju nacionalne identitete kot vrednote, ki bi morala biti ohranjena in izhaja iz Vzhodne Evrope.

 Evropa gre iz krize v krizo
“V tem trenutku se pojavlja najpomembnejše vprašanje, kaj lahko storimo, medtem ko imamo znotraj Evrope dva popolnoma različna koncepta?” se sprašuje Orbán in poudarja, da Zahod nikakor ne bi smel Vzhodu vsiljevati svoje ideologije, kot tudi mi v centralni Evropi ne bi smeli ukazovati zahodnjakom, kako morajo voditi svoje države. “Zahodnjakom je potrebno dopovedati, da nas ne morejo siliti v način življenja, kot ga želijo oni,” je še poudaril Orbán.

(foto: Pixabay)

“V zadnjih nekaj desetletjih se je Evropa pomikala iz krize v krizo,” je poudaril. Najprej smo bili soočeni s finančno krizo leta 2008, tej je sledila migracijska kriza v letu 2015, po Brexitu pa smo priča še krizi s koronavirusom. Orbán opaža: “V nobeni od teh kriz nismo pravilno odreagirali, saj je vsak na svoji strani kontinenta ravnal drugače. Zahodni svet je želel finančno krizo reševati s tako imenovano državo blaginje, medtem ko smo na Madžarskem krizo reševali z idejo države, ki dela.” Podobno  velja tudi za leto 2015, ko se je začela migracijska kriza, in ko je zahodna Evropa želela težave z rodnostjo reševati na račun migracij, nasprotno pa si centralna Evropa ni želela uvažati težav ostalih civilizacij.

“Učinkovito soočanje s težavami je ključnega pomena, da lahko pridobimo vpliv Evrope v mednarodnih ekonomskih in političnih bojiščih,” je še zaključil Orbán. Do podobnih zaključkov je prišel tudi slovenski premier Janez Janša z opazko, da smo, medtem ko nas je napadal koronavirus, bili priča masovnemu padcu globalnih institucij, kar se najbolj nanaša na delovanje Svetovne zdravstvene organizacije in Združene narode. Evropa je v času koronakrize izgledala kot v srednjem veku. Zato je Janša poudaril, da je v tem trenutku pomembna stabilnost Evrope, ki bi bila zagotovljena z realističnimi in pragmatičnimi koraki.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Sara Kovač