fbpx

[Video] Vodja gibanja za spremembe: V Črni Gori padel komunistični režim, zamujamo 30 let

Nebojša Medojević (foto: osebni arhiv N.M.)

Prvič je prišlo do tega, da je neka totalitarna komunistična oblast padla na volitvah, ki jih je organizirala sama in pod svojimi lastnimi pravili,” je odgovoril Nebojša Medojević, vodja črnogorskega gibanja za spremembe na vprašanje, ali je v Črni gori prišlo do prve demokratične spremembe oblasti. Do letos so bile volitve namreč daleč od demokratičnih in poštenih, je povedal Medojević.

Na volitvah v Črni gori je sicer tesno zmagala Demokratska stranka socialistov, ki pa ne bo zmožna zbrati parlamentarne večine. Kot smo že poročali, je stranka Mila Đukanovića po desetletjih vladanja na volitvah letos zbrala zgolj dobrih 35 odstotkov glasov, kar je do zdaj najslabši rezultat te stranke. Nebojša Medojević je v pogovoru razložil, da gre za tesen rezultat, trenutno 41 sedežev pripada dosedanji opoziciji, 40 sedežev v parlamentu pa strankam, ki so bile do sedaj v koaliciji.

Preberite še: Tesen izid parlamentarni volitev v Črni gori

Po besedah predsednika gibanja za spremembe Nebojše Medojevića, je ljudstvo Črne gore s svojo politično voljo na volitvah pokazalo, da si želi sprememb. Meni tudi, da je voljo ljudstva vsekakor treba upoštevati, saj v nasprotnem primeru obstaja resno tveganje, da pride do upora in protestov. V Črni gori je prišlo do tektonskih premikov, zadnji komunistični režim po padcu berlinskega zidu, je zdaj končno padel tudi v Črni gori in to brez kakršnih koli incidentov, ki smo jim bili lahko priča denimo v Romuniji, na Poljskem ali na Češkem, je povedal Medojević. “Sicer je res, da zamujamo kakih trideset let, kar ni dobra  novica, ampak vseeno bolje pozno kot nikoli,” je še pripomnil.

Opozicija premagala najbolj nevarno mafijo
Đukanovič je pred volitvami, na volitvah in tudi po volitvah z Zahoda prejel jasno sporočilo, da morajo volitve potekati mirno, prav tako pa tudi štetje glasov. Dobil je sporočilo, da mora v primeru poraza mirno predati oblast. Gre za edinstven dogodek, ki se bo zapisal v zgodovino. Po volitvah je Medojević tudi izjavil, da je totalitarni režim padel po volji ljudstva in da je opozicija premagala najbolj nevarno mafijo v Evropi, brez prelite ene kaplje krvi. “Zmaga je bila čista kot solza,” je zmagoslavno komentiral Đukanovićev poraz in dodal, da so zdaj na potezi politične elite, ki so osvojile glasove ljudstva ter ki morajo hitro in učinkovito demontirati totalitarno ureditev. “Položiti morajo temelje za konsolidacijo demokracije,” je sklenil Međojević, eden izmed ustanoviteljev Demokratske fronte.

Sara Bertoncelj