[Video] Vojno stanje v Mehiki: Kartel Sinaloa prisilil oblasti, da so izpustile El Chapovega sina

Datum:

V mestu Culiacan na severu Mehike je v četrtek izbruhnilo silovito obstreljevanje med varnostnimi silami in člani vplivnega mamilarskega kartela Sinaloa, potem ko je policija našla enega od vodij kartela, sina nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina El Chapa Guzmana. V vsesplošnem kaosu je prišlo do množičnega pobega iz zapora.

                   

Guzmanovega sina, Ovidia Guzmana Lopeza, je policija v četrtek odkrila po naključju, ko je preiskovala stanovanjsko poslopje, iz katerega so streljali na policijsko patruljo, je povedal mehiški minister za varnost Alfredo Durazo.

Durazo je pojasnil, da so se za to odločili, da bi preprečili nadaljevanje nasilja na območju in da bi zaščitili življenja pripadnikov varnostnih sil ter znova vzpostavili mir v mestu, kjer so člani kartela postavili več cestnih blokad in streljali z avtomatskim orožjem, poroča britanski časnik Guardian.

Spopadi so se začeli popoldne blizu urada državnega tožilca, ko so zamaskirani oboroženi moški ustavili promet in začeli streljati, tako da so vozniki v paničnem strahu bežali iz svojih vozil, ki so jih pustili sredi ceste.

Streljanje se je nato razširilo tudi v druge dele mesta. Trgovski del mesta je bil podoben bojišču s številnimi gorečimi avtomobili in množico vojaških vozil.

https://twitter.com/JamesLangnesIII/status/1185009298964963334

Oboroženi kriminalci so do večera blokirali ceste in avtoceste okoli prestolnice zvezne države Sinaloa, zato se je življenje v mestu povsem ustavilo.

Na videoposnetkih, ki so jih delili na družbenih medijih, je videti moške, ki na ulicah streljajo z avtomatskim orožjem, in tovornjake v plamenih. Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

https://twitter.com/MaElenaMorera/status/1185013177291026433

Člani Guzmanovega kartela so med vsesplošnim kaosom iz tamkajšnjega zapora tudi osvobodili okoli 20 do 30 zapornikov, je povedal minister zvezne države za javno varnost Cristobal Castaneda.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je napovedal sestanek varnostnega kabineta.

https://twitter.com/KhaledEibid/status/1185034999193653249

Nekdanji vodja kartela Sinaloa, 62-letni Joaquin El Chapo Guzman, od julija v strogo varovanem zaporu v ZDA prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA v četrt stoletja pretihotapila več sto ton kokaina, heroina in drugih mamil.

Kljub temu kartel Sinaloa ostaja eden najmočnejših v Mehiki. Vodila naj bi ga njegova sinova, ob omenjenem Ovidiu tudi Alfredo.

https://twitter.com/jahootsen/status/1185067975881220102

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...