[Video] Vzorec levega sovraštva: Italijanski skrajni levičarji obesili lutko Melonijeve na glavo in jo zažgali

Simbolično linčanje predsednice Georgije Meloni. Vir: Zajem zaslona, Facebook

Italijanska skrajna levica se očitno ne more sprijazniti, da je bila na nedavnih parlamentarnih volitvah docela poražena. Ker volivcev niso mogli prepričati s svojimi idejami, jih sedaj skušajo ustrahovati. V Bologni so včeraj priredili strašljiv protest, v katerem so lutko italijanske premierke Georgie Meloni obesili na glavo in jo nato zažgali. Zveni znano? Verjetno zato, ker je. Identično metodo ustrahovanja volilnega telesa uporablja slovenska radikalna levica, spomnimo se le prvih “vseslovenskih” in “ljudskih” protestov ter petkovih protestov v času prejšnje vlade. Način protesta, uporabljene metode in uporabljeno izrazoslovje razkriva identični vzorec levega sovraštva, ki se ponavlja povsod, kadar pride na oblast desnica ali desna sredina. 

Včerajšnji protest v Bologni naj bi organizirala dva skrajno levičarska kolektiva Cybilla Laboratory in Avtonomni kolektiv Cua. Prvo gibanje je italijanska verzija ukrajinske (sedaj imajo sedež v Parizu) organizacije Femen. O eni predstavnici feminizma, ki se je v imenu pravic žensk in s podporo skupine Femen onečedila pred oltarjem pariške katedrale, smo že pisali v članku Bizarna sodba ESČP: Militantno feministko, ki je med mašo “splavila” Jezusa in urinirala pred oltar, je opralo vseh grehov . V Sloveniji jim je verjetno še najbliže Inštitut 8. marec. Druga organizacija, torej “avtonomni kolektiv”, pa še najbolj spominja na t. i. “avtonomne” prebivalce nekdanje Tovarne Rog.

Povod za ulične proteste je bil po besedah skrajno levih kolektivov odlok nove vlade, ki bi organizatorjem večjih zabav ali shodov (nad 50 ljudi), nalagal pridobitev posebnega dovoljenja za organizacijo. Razlog za spremembo zakonodaje je bila nedavna “Halloween rave” zabava v zapuščenem skladišču, podobnem Tovarni Rog, ki se je v Modeni kljub številnim prijavam in pritožbam stanovalcev odvijala dva dni zapored.

Očitno gre za podobno ureditev, kot jo imamo v Sloveniji in je italijanska skrajna levica, tako kot njihove zrcalne organizacije v Sloveniji, ne želijo upoštevati. Spomnimo se le na številne neprijavljene proteste, domnevno brez organizatorjev, ki so se odvili v času vlade Janeza Janše. Policija je zaradi evidentnega kršenja zakonodaje oglobila dejanske organizatorje, med drugim Jašo Jenulla in druge, nova oblast pa jih je po prevzemu vlade “pomilostila”. Javno je argumentirala, da so varovali pravico do shoda, v resnici pa je bil razlog precej bolj trivialen. Protestniki in protestna gibanja so sopotniki politične levice, še bolje, njihovo orodje za obvladovanje javnega mnenja.

Zažig lutke nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa (Foto: družbena omrežja)

Vsepovsod isti vzorec delovanja
Na podoben način so skušali protestniki iz Bologne argumentirati svoje razloge za protest. Italijanski Corriere della Sera piše, da so protestniki vzklikali, da vladi Melonijeve ne bodo vzeli pravice do “antagonizma”, stranki Bratje Italije pa očitajo, da je “antiraverska” stranka. Gre za vzorčni način delovanja, v kateri si skrajno leve skupine prilaščajo javni prostor kot njihov prostor delovanja, sami sebe pa razglašajo kot predstavnike ljudstva, kljub temu da jih ni nihče izvolil in ne predstavljajo javnega mnenja.

Tipični primer skrajnih levičarjev in neizvoljenih predstavnikov ljudstva, Jaša Jenull (Foto: STA)

Slovenska situacija je sicer še precej bolj tragična kot ta v Italiji. Medtem ko pri zahodnih sosedih še obstaja kritična distanca s strani medijev, ki so takšne izpade sovraštva sposobni obsoditi, je v Sloveniji zaradi skoraj popolnega medijskega monopola levice to domala nemogoče.  Inflitracija skrajno leve ideologije v javni in privatni medijski shemi je skoraj popolna.

Gal Kovač