[Video] Washington vrača udarec! Hollywoodski filmarji, ki se bodo udinjali kitajski cenzuri, bodo ostali brez financiranja!

Pripadniki kitajski paravojaških policijskih enot (foto: EPA)

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je v torek, 5. maja 2020 predstavil zakonodajni sveženj, ki bi filmsko produkcijo v Hollywoodu odrezal od državnega denarja če bodo cenzurirali filme za kitajsko občinstvo.

“Ne bomo omogočali kitajske komunistične cenzure,” je v oddaji s Tuckerjem Carlsonom na Fox News povedal ameriški senator Ted Cruz. “Na Kitajskem je cenzura velik problem. Kitajska cenzura in prikrivanje te pandemije je povzročilo 257 tisoč smrti po sveti in ko pride do Hollywood, Hollywood tu ni nedolžen opazovalec.”

“Hollywood je v celoti soodgovoren. Hollywood sodeluje s kitajskimi cenzorji,” je povedal Cruz. “Hollywood je bil pripravljen [cenzurirati] spet in spet in spet, saj je v igri veliko denarja.”

Kot primer nedopustne cenzure je Cruz navedel kitajsko zahtevo da iz filma Top Gun: Maverick, odstranijo našitek japonske in tajvanske zastave, ki jo je na svojem jopiču nosil Maverick. Gre za nadaljevanje filma Top Gun iz leta 1986 v katerem je Tom Cruz igral mornariškega lovskega pilota z vzdevkom Maverick. “Kakšno sporočilo pošiljamo v svet, če se Maverick boji kitajskih komunistov?” se sprašuje Cruz, ki je film iz leta 1986 označil za najuspešnejši mornariški film kar se tiče rekrutiranja.

Nič več pomoči za petokolonaše
Tako imenovani SCRIPT akt bi prepovedal ameriškemu ministrstvu za obrambo nudenje pomoči kateremukoli ameriškemu studiu, ki na kitajskem cenzurira filme. Ameriško obrambno ministrstvo svojim filmarjem drugače nudi vse od svetovanja glede vojaških vprašanj do rabe vladnih objektov, opreme in lokacij.

Po pisanju The Texan News bodo ameriški filmski studiji morali podpisati dogovor, da filma ne bodo cenzurirali na Kitajskem. Ob tem morajo filmarji predložiti v vpogled svoje nedavne filme, ki so bili predvajani na Kitajskem, da bi ugotovili, ali je bila njihova vsebina spremenjena “v odziv ali zaradi pričakovanja zahteve uradnikov vlade Ljudske republike Kitajske ali Kitajske komunistične partije.”

Čiščenje avgijevega hleva
Če je bil katerikoli od nedavnih filmov cenzuriran, Ministrstvo za obrambo ne sme zagotoviti pomoči pri filmski produkciji. Ravno tako pri filmih pri katerih bo pomagalo Ministrstvo za obrambo ne smejo biti vključeni kitajski filmskimi studii, ki so pod cenzorskimi omejitvami kitajskega komunističnega režima.

Za levoliberalni Hollywood bi to znal biti hud udarec, saj je Kitajska iz leta v leto predstavljala vedno večji delež dobičkov. Predlagani ukrepi so seveda dvorezni meč. Ali se bo Hollywood odrekel kitajskemu trgu, ali pa bodo prisiljeni v snemanje bolj konservativnih filmov je zgolj vprašanje časa. Za razliko od ameriškega trga, na Kitajskem homoseksualnosti v filmih ne tolerirajo, kar je potrdil tudi nedavni Bohemian Rhapsody režiserja Bryana Singerja obtoženega spolne zlorabe mladoletnih dečkov.

Ivan Šokić