fbpx

[Video] Zdaj veste, zakaj Srb Šerbedžija prejema slovensko kulturniško pokojnino: Ker rad poje partizanske pesmi!

Rade Šerbedžija ob prepevanju partizanskih pesmi veselo udarja po mizi (printscreen: Youtube)

V javnost je prišel posnetek, na katerem igralec Rade Šerbedžija, ki v Sloveniji prejema kulturniško pokojnino, hrvaški odvetnik Anto Nobilo in finančnik Danko Končar na zabavi pojejo pesem, ki so jo Titovi partizani v drugi svetovni vojni prevzeli od rdeče armade v času ruske državljanske vojne.

Na posnetku, ki je prišel v javnost, se vidi, kako srbski igralec Rade Šerbedžija skupaj s hrvaškim odvetnikom Antom Nobilom in finančnikom Dankom Končarjem na zabavi poje pesem, ki so jo jugokomunisti med drugo svetovno vojno prevzeli od sovjetskih komunistov.

Ob pesmi “Po šumama in gorama”, ki je bila po pisanju spletnega portala Narod.hr popularna v bivši Jugoslaviji, je Šerbedžija od zadovoljstva udarjal z roko ob mizo, medtem ko je Nobilo izvlekel bankovec za 200 evrov, da bi nagradil glasbenike.

Po vsem sodeč je pesem še danes prisotna v krogih tako imenovanih jugonostalgikov in titoistov, redno pa naj bi se prepevala tudi ob vsaki priložnosti, ki jo nostalgični za časi krvavega komunističnega režima najdejo za poveličevanje jugoslovanstva na proslavah, kakršne so v rodni vasi Josipa Broza Tita, v Kumrovcu.

Jugofili poskrbijo za svoje
To tudi pojasni, kako je lahko Šerbedžija pridobil prvo slovensko državljanstvo ter zatem še kulturniško pokojnino. Za pridobitev tako imenovane “priznavalnine”, ki jo minister za kulturo podeli upokojenim kulturnikom, ki so po njegovi presoji pomembno prispevali k razvoju slovenske kulture, naj bi bili v primeru Šerbedžije zaslužni v zdaj že pozabljeni LDS.

Slovensko Ministrstvo za kulturo Šerbedžiji izplačuje republiško priznavalnino, ta pa na ves glas razlaga, da je 100-odstotni Srb

Šerbedžija se je vseh teh letih, odkar je Slovenija samostojna, pojavil vsega skupaj v dveh slovenskih filmih. Prvi je dokumentarec iz leta 1993, imenovan Rojevanje Leara, drugi je film iz leta 2007, imenovan L kot ljubezen.

Ob tem pa se Šerbedžija rad pošali, kot je povedal za Delo, da je sposoben branja in slušnega razumevanja v slovenskem jeziku in da zna odlično molčati po slovensko. Če je to lahko kategorizirati kot pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture, naj vsak oceni sam …

Ivan Šokić