[Video] Zelenski po ruskem pokolu v Buči v zgodovinskem nagovoru okaral države, ki še vedno ne ukrepajo

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo Rusijo okrivil za umore civilistov v Buči blizu Kijeva, kjer so po umiku ruskih vojakov našli trupla na ulici. Zelenski je med mednarodnimi obsodbami in pozivi k preiskavi obsodil mučenje celotnega naroda. Ukrajina ne bo nikogar prosila za pomoč, pomoč ostalih držav bi morala biti sama po sebi umevna, je bil jasen.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo dejal, da je rusko vodstvo odgovorno za umore civilistov v Buči pred Kijevom, kjer so našli trupla, ki so ležala na ulici, potem ko so ukrajinske sile ponovno zavzele mesto.  Obljubil je tudi, da bo preiskoval in preganjal vse ruske zločine v Ukrajini, pri čemer je dejal, da je za to ustvaril poseben mehanizem.

Oskrunjena so bila tudi trupla po smrti
Zelenski je po grozljivem dogajanju v Buči javnost nagovoril v videoposnetku in uvodoma dejal, da je bilo na stotine ljudi ubitih, mučenih in usmrčenih. Da so telesa ležala na ulicah in da so bila tudi ta minirana, vse to pa naj bi bila po njegovih besedah posledica koncentriranega zla, ki je prišlo v Ukrajino. “Morilci, mučitelji in posiljevalci, samooklicana vojska, ki si po vsem tem zasluži le še smrt”, je dejal. Zelenski je v nadaljevanju pozval vse mame ruskih vojakov, naj si ogledajo fotografije iz Buče, Irpina in Hostomela in se vprašajo, kaj so storili in koga so ubili, ob čemer je želel povedati, da je šlo za nič hudega sluteče civiliste, ki si niso zaslužili tega. “Zakaj je bil kolesar mučen do smrti in zakaj so bile ženske zadavljene, njihov uhani pa iztrgani iz njihovih ušes?” se je spraševal.

Kdaj so ruski sinovi postali klavci?
Ob tem je izrazil ogorčenje nad dejstvom, da so bile ženske posiljene pred otroki, njihova trupla oskrunjena tudi po smrti, medtem ko naj bi ruski vojaki s tanki peljali čez ostala trupla, ki so ležala na ulicah. “Kaj je storila Buča Rusiji in kdaj so ruski sinovi postali klavci?” je v nagovoru ukrajinski predsednik postavil vprašanje ruskim materam, za katere meni, da se ne zavedajo, kako zli so njihovi sinovi, “brez srca, brez duše”.

Zelenski bo ustvaril poseben mehanizem za preiskave
Zelenski je pozval tudi vse ruske voditelje, naj si ogledajo, na kakšen način so bili izpolnjeni njihovi ukazi, in zatrdil, da bo od sedaj naprej percepcija Rusije taka, kot je stanje na fotografijah, “to je vaš obraz”, je dejal Zelenski in dodal, da bo ustvaril poseben mehanizem za pravičnost v Ukrajini, namenjen preiskavam vseh vojnih zločinov, ki jih je Rusija storila v Ukrajini. Pri tem je javnost nagovoril k obsojanju ruskih zločinov in jih primerjal z vsemi ostalimi iz preteklosti.

Vse to je posledica neukrepanja držav v preteklosti
Zelenski je še pojasnil, da so Ukrajinci uspešno ubranili nekatere regije, vendar so ruski vojaki še vedno prisotni na več območjih, zato naj svet ne bo presenečen, v kolikor bodo zaokrožile podobe iz Buče tudi iz drugih mest, saj je to v naravi ruske vojske, ki slepo sledi ukazom svojih voditeljev. O vseh zločinih v času invazije pa bodo razpravljali tudi na sestanku Varnostnega sveta ZN v torek, kjer se že pripravlja nov sveženj sankcij proti Rusiji, pri čemer je Zelenski opozoril, da bo razprava tekla tudi o samem političnem režimu, ki je “to zlo prineslo v njihovo zemljo”.

Ob vsem tem spomni na preteklost, ko so nekateri politiki verjeli, da bo s strani Rusije Ukrajina dobila zagotovilo za mir v kolikor postane “siva cona”, vendar temu ni tako. Zelenski je pozval nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel in nekdanjega predsednika Francije Nicolasa Sarkozyja, naj obiščeta Bučo in si sama ogledala, do česa je prišlo zaradi neukrepanja v zadnjih 14 letih. Zelenski je zatrdil, da Ukrajina ne bo nikogar prosila za pomoč in da bi morala biti pomoč ostalih držav sama po sebi umevna. “Mi bomo zmagali v tej vojni, tudi če nekateri posamezni politiki ne morejo skozi neka pretekla prepričanja”.

“Zlo bo kaznovano. Slava Ukrajini!” je zaključil Zelenski.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...

Češki kmetje prišli na mejne prehode

Češki kmetje so se danes s svojimi traktorji in...

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...