fbpx

Virus, ki je nova globalna grožnja, zdravila ni

Foto: Pixabay

Zika virus (ZIKV) je nova globalna epidemijska grožnja. Čeprav je bila bolezen razširjena predvsem v Latinski Ameriki, se zdaj očitno širi tudi na severni del celine. Potrdili so ga pri treh ljudeh v New Yorku. Virus je močno povezan z deformacijo mikrocefalijo, pri kateri se otroci rodijo z nenavadno majhno glavo, kar lahko vodi v možganske poškodbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje, kako se proti virusu zaščititi. 

Pri treh Američanih so zdravniki potrdili prisotnost virusa zika, ki ga prenašajo komarji. Vsi trije Američani, ki so bili na virus zika pozitivni, so pred kratkim potovali zunaj ZDA. Ena oseba je že popolnoma ozdravela, dve pa virus še prebolevata.

Oblasti zato pozivajo vse državljane, naj bodo na potovanjih previdni. ”Prebivalce, še posebej nosečnice, pozivamo, da pred potovanjem preverijo vse zdravstvene napotke in sprejmejo preventivne ukrepe, kadar potujejo na prizadeta območja,” je po poročanju STA povedal komisar za zdravje v New Yorku Howard Zucker.

Hude možganske poškodbe
Zucker je skrb za nosečnice posebje poudaril prav zato, ker virus povzroča deformacijo, imenovano mikrocefailja. Gre za bolezen, pri kateri se novorojenčki rodijo z nenavadno majhno glavo, kar lahko vodi v hude možganske poškodbe.

Razširjenost virusa zika (Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni)

Razširjenost virusa zika (vir: Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni).

Bolezen je razširjena predvsem v Latinski in Srednji Ameriki ter na nekaterih območjih Azije, predvsem na Tajskem. V teh delih sveta se razširjenost virusa v zadnjih letih tudi najbolj intenzivno širi. V Evropi okužbe s tem virusom še niso dokazali, izjema so le potniki, ki so se okužili na potovanju izven Evrope ter zboleli po vrnitvi domov. Avtohtonih primerov te bolezni v Evropi in v Sloveniji ni.

Simptomi: vročina, glavobol in bolečina za očmi
Virus prenašajo predvsem komarji. Bolezenski znaki okuženih se pojavijo tri do sedem dni po vbodu okuženega komarja. Glavni simptomi so: vročina, slabo počutje, glavobol in bolečine v mišicah in sklepih, podrelost očesnih veznic ter bolečina za očmi. V redkih primerih se lahko pojavi tudi izpuščaj.

Cepiva proti okužbi z virusom zika še ni, posamezniki pa se lahko proti njemu najbolje zaščitijo z uporabo repelentov proti komarjem, oblačenjem v oblačila z dolgimi rokavi ter s spanjem v sobah s komarniki ali z zaprtimi okni, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Kako ravnati po potovanju, kjer je prisoten virus zika?
Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome, skladne z okužbo z virusom zika, se svetuje, da se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki jih bo, če bo potrebno, napotil k infektologu. Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus zika, pa naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še eventuelne dodatne preiskave in nosečnost pozorno spremljal.

M. G.