Vodja francoskih škofov je prepričan, da nova francoska zakonodaja za omejevanje islamizma in podporo sekularizmu, krivično demonizira tudi preostale veroizpovedi

(Foto: epa)

V francoskem senatu je nedavno spregovoril vodja francoskega episkopata nadškof Eric de Moulins-Beaufort, ki je izrazil prepričanje, da vladni boj proti francoskemu islamizmu omejuje tudi pravice preostalih vernikov in meče sum na vsa verstva. Vodja francoskih škofov je ob tem še dejal, da Cerkev razume potrebo boja s skrajnim islamom in okrepitev nadzora nad financiranjem religij iz tujine, vendar pa se ne more strinjati z nadaljnjimi omejitvami državljanskih svoboščin. 

V Franciji se skuša v imenu boja proti skrajnemu islamu, omejiti tudi ostale religije, saj jih meče v isti koš s to skrajno, zavržno ideologijo -islamizmom, z namenom obrambe sekularne države. Takšnemu početju pa se je uprl vodja francoskega episkopata nadškof Eric de Moulins-Beaufort, ki je opozoril, da novi predpisi katoličanov neposredno sicer ne omejujejo pri njihovem izpovedovanju vere, vendar pa le-to precej otežujejo, poroča Polonia Christiana.

Delovanje verskih skupnosti naj bi bilo odslej precej bolj zapleteno, saj bo porušeno ravnovesje, ki je bilo vzpostavljeno glede delitve države od cerkve, ki je sicer obstajalo vse od leta 1905. Obenem nova  zakonodaja ustvarja vtis, da je potrebno z vsemi verniki ravnati nezaupljivo, in da bi morale biti verske organizacije pod posebnim nadzorom. 

Protest muslimanov v Franciji. (Foto: epa)

Predsednik francoskih škofov je obenem še opozoril, da se represivna narava nove zakonodaje razlikuje od tistega, kar je predsednik Emmanuel Macron septembra lani zagotovil predstavnikom verskih skupnosti v Franciji. Francoski nadškof pa je obenem stopil v bran verskemu radikalizmu, ki ga ne smemo zamenjati za fanatizem. Kot primer je podal svetega Frančiška Asiškega. Dejal je še, da zdravilo za fanatizem ni “manj religije”, ampak več resnične vere. 

Katoliška cerkev v Franciji. (Foto: Pixabay)

Francoski predsednik Macron je oktobra lani razgrnil težko pričakovani načrt boja proti islamizmu v državi. Ukrepi za ubranitev sekularnih vrednot Francije so med drugim vključevali okrnitev možnosti šolanja na domu in razširitev prepovedi nošenja naglavnih rut na vse ponudnike javnih storitev. Medtem ko se je na prvi pogled zdelo, da bi se Macron lahko spametoval glede islama, se zdi, da ni v ozadju nič drugega kot doktrina “nobenega omejevanja priseljevanja in večji pritisk na integracijo”.

Domen Mezeg