fbpx

Vojska razmišlja, da bi opustila fosilna goriva: Želijo privabiti ekološko ozaveščene rekrute

Načelnik generalštaba britanske vojske, general Mark Caleton-Smith (vir: twitter)

Britanska vojska naj bi razmišljanja o prehodu stran od fosilnih goriv na okolju prijazne vire energije. Trditev britanskega generala kaže, kako glavni namen britanske vojske ni več učinkovito branjenje domovine, temveč ustrezno signaliziranje pokornosti okoljskim aktivistom, s katero upajo, da bodo privabili nove rekrute.

“Britanska vojska razmišlja o prehodu strano od tankov, oklepnikov in tovornjakov, ki jih poganjajo fosilna goriva, zaato da bi repili svet in privabili nove rekrute, ki jih skrbi globalno segrevanje,” je način razmišljanja britanske vojske okarakteriziral britanski pisatelj, kolumnist in novinar James Delingpole.

Britanska vojska namreč po poročanju Telegrapha razmišlja o opustitvi vozil na dizel in bencin, zato da bi privabila nove “okoljsko ozaveščene rekrute”. Kakor je povedal načelnig generalštaba britanske vojske, general Mark Carleton-Smith, je današnja vojaška oprema najbrž zadnja generacija, “ki jo poganjajo motorji na fosilna goriva”.

Prioriteta, da je vojska na pravi strani debate o okolju

Po mnenju Carleton-Smitha naj bi prehod na bolj čisto energijo vojski omogal tako logistične prednosti (kakšne bi te bile ni omenjal), kot tudi končno postavil britansko vojsko “na pravo stran debate o okolju”.

“Izziv in resnična komercialna priložnost” je po besedah Carleton-Smitha v razvoju vojaške opreme, “ki ne bo zgolj zmagovala v bitkah temveč bo tudi okoljsko trajnostna.” General pri tem ni pojasnil kako bi lahko veternice ali sončne celice zagotovile dovolj električne energije, da bi pognale v tek več kot 80 ton težak tank v bojni pripravljenosti.

Ko glavna naloga vojske več ni ščitenje domovine, ni potrebe za vojsko

Skoraj tretjino vsega osebja britanskih obrambnih sil predstavljajo civilisti. Teh je kar 57.140, kar je skoraj dvakrat toliko kot vseh pripadnikov mornarice in letalstva skupaj. Čeprav kopenske sile štejejo 79.640 pripadnikov, pa je to 7.000 ljudi premalo. Pri Breitbartu ob tem opozarjajo, da bodo “eko norci, ki objemajo zajčke zadnji, ki se bodo kdajkoli pridružili vojski.”

Trenutno ne obstaja vir obnovljive energije, ki bi lahko poganjal vojaško opremo. Glavna naloga vojske naj bi bila učinkovito branjenje domovine. Britanska vojska je izbrala kapitulacijo. Nekoč mogočni lev, ki je po besedah Winstona Churchilla v času II svetovne vojne potreboval obisk pri zobozdravniku, je tako ostal brez zob, brez krempljev in brez trohice ponosa.

 

Ivan Šokić