Vpliven medij trdi: Za migrantsko spolno nasilje na bazenih so krive visoke cene ocvrtega krompirčka

Foto: STA

Relativizacija migrantskih spolnih napadov na avtohtone Nemke dobiva povsem nove razsežnosti. Levosredinski časnik Zeit trdi, da so za nasilje migrantov na bazenih krive visoke cene ocvrtega krompirčka.

Od začetka poletja so spolni napadi in nasilje migrantov v nemških bazenih prišli na naslovnice in udarne termine tudi medijskega mainstreama. Postali so vroča tema, vsi skušajo pojasniti, zakaj je letos toliko neprijetnih incidentov na zunanjih bazenih.

Eden vodilnih nemških časopisov (Die Zeit) skuša nasilje pojasniti z naraščajočimi cenami ocvrtega krompirčka. “Cena pomfrita na zunanjih bazenih raste. To je tragedija – ocvrti krompir je ena glavnih značilnosti poletja. Nič čudnega, da številni kopalci ponorijo,” je zapisal časnik in pozabil, da zaradi visokih cen pomfrita “ponorijo” predvsem migranti.

Razlaga časnika, češ da je ocvrt krompir najpomembnejša plavalna izkušnja Nemca med poletjem in da visoke cene pomfrita povzročajo nemir, med državljani ni bila dobro sprejeta. Večina meni, da medijska trivializacija migrantskih težav meji še na absurd. Tudi drugi mediji namreč želijo najti vse mogoče izgovore za nasilne prišleke. Deutschlandfunk je pisal o “previsokih pričakovanjih”, ZDF trdi, da (ilegalni) priseljenci napadajo domačine zaradi nesrečnega prepleta toplote in množice ljudi, poroča Remix News.

Delavci na bazenih demantirajo trditve medijev in jim pošiljajo dopise, ki jih medijski mainstream ignorira in ne objavlja. Ravno prejšnji teden so zaposleni zunanjega bazenskega kompleksa Columbiabad v Berlinu napisali pismo časopisu Der Tagesspiegel, v katerem so se pritoževali nad storilci, ki jih opisujejo predvsem kot “arabske migrante in Čečene”, ki se ukvarjajo s spolnim nadlegovanjem žensk in množičnimi pretepi v prostorih, nato pa komplekse puščajo v tako katastrofalnem stanju, da ti niso več primerni za obratovanje in jih morajo posledično zapreti za nedoločen čas.

Janja Strah 

Članek je bil prvotno objavljen v Demokraciji.