fbpx

Vračajo se domov, nad Evropo so razočarani. Poglejte, kaj vse moti migrante na Finskem, Norveškem, v Avstriji in Nemčiji

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Evropa – predvsem Nemčija in skandinavske države – je za migrante obljubljena dežela, kjer se cedita mleko in med. A ob prihodu so mnogi razočarani. Ne čaka jih niti služba niti gore denarja, ponekod pa je preprosto premrzlo – zato se množično vračajo v svoje domovine. 

Že oktobra sta bila mraz in lokacija vasice Limedsforsen na Švedskem za nekatere migrante tako moteča, da niso želeli izstopiti iz avtobusa, ki jih je pripeljal na cilno točko, in so zahtevali, da se jih premesti drugam. Nezadovoljstvo pa se le stopnjuje in veliko migrantov, ki je razočaranih nad Evropo, se raje odloča za vrnitev v svojo domovino.

Na Finskem premrzlo, slaba hrana in slaba dobrodošlica
Na Finskem je več tisoč beguncev in migrantov iz Iraka umaknilo svoje prošnje za azil in se odločilo, da se bodo vrnili v svojo domovino, saj so nad življenjem na Finskem preprosto razočarani. Prošnjo za azil je umaknilo že okoli 5.000 migrantov, večinoma pa gre za mlade moške iz Iraka. Odhajajoči migranti pravijo, da je na Finskem slaba hrana, da je premrzlo ter da se ne počutijo dobrodošle. Večina si pot domov plača sama.

Migranbti na norveško-ruski meji (foto: epa).

Migranti na norveško-ruski meji (foto: epa).

Na Norveškem ni tako dobro, kot so pričakovali
Podobno se dogaja tudi na Norveškem, tam je prošnjo za azil umaknilo že skoraj 1.000 migrantov. Katinka Hartmann z norveškega urada za migrante je pojasnila, da so razlogi za njihov odhod večinoma v tem, da stanje na Norveškem ni tako, kot so pričakovali pred prihodom. Pričakovali so namreč, da bodo imeli kot azilanti več priložnosti.

Mnogi se zato vračajo v domovino, nekateri pa so se odločili, da bodo za azil zaprosili v drugi državi, poroča portal The Local.

V Nemčiji ni dobil svoje hiše in denarja, da začne podjetje, zato gre nazaj v Sirijo
Migranti pa ne odhajajo zgolj iz mrzlih, severnih držav, pač pa tudi iz Nemčije in Avstrije. The Wall Street Journal je objavil zgodbo Sirca Amerja, ki je v Nemčijo prišel z idejo, da bo živel v manjši hiši ter dobil nekaj denarja, s katerim bo lahko odprl podjetje. Namesto tega je dobil sobo v stari upravni stavbi, ki so jo preuredili v začasni namestitveni center.

Razočaran se je odločil, da gre raje nazaj. ”Prišel sem v Nemčijo, ker so vsi govorili, kako enkratno je tu. Danes to obžalujem,” je povedal Sirec. Mnogi so v Nemčiji razočarani – nad skromnimi dodatki za azilante, slabimi možnostmi za zaposlitev, med drugim pa se pritožujejo tudi nad slabo hrano.

Mislil, da bo študiral v Avstriji, a mu je bilo v skupnem domu dolgčas
Ker morajo živeti v slabih pogojih in pogrešajo svoje družine, Avstrija pa ni to, kar so pričakovali – pričakovali so službo, urejeno življenje in pravljico, ki pa ni bila realnost – se mnogi zato razočarani vračajo domov.

Portal Deutsche Welle je objavil zgodbo Mohammeda iz Turčije, ki je tihotapcem plačal 4.000 evrov, da bi lahko prišel do Avstrije, saj je želel tam študirati. A ko je prišel tja, ga je čakalo povsem drugačno življenje, kot je pričakoval. Po nekaj dneh v namestitvenem centru so ga poslali v majhno mesto na jugu države, kjer so ga namestili v skupinsko hišo. Dejal je, da mu je bilo tam zelo dolgčas in ni vedel, kaj naj počne – zato se je vrnil nazaj.

M. G.