Vroča kri na Korejskem polotoku: Južnokorejska vojska izstrelila več strelov proti severu

(Foto: STA)

Iz Severne Koreje je danes preko demilitariziranega območja prebegnil vojak, južnokorejska vojska pa je zatem proti severnokorejskim stražarjem, ki so hoteli prebežnika zajeti, izstrelila več strelov, je sporočilo obrambno ministrstvo v Seulu.

Ko so se severnokorejski vojaki približali demarkacijski črti, ki ločuje obe državi, so južnokorejski proti njim izstrelili okoli 20 strelov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pojasnilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Severnokorejski vojaki so potem prav tako izstrelili več strelov proti jugu, niso pa prečkali demarkacijske črte, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Iz severa je sicer prebegnil navaden vojak z nizkim činom, ki se je, kot je pojasnilo južnokorejsko ministrstvo, sredi goste megle nenadoma pojavil pred južnokorejsko stražarnico.

To je drugi vojak, ki je prebegnil prek močno zastraženega območja v zadnjih dveh mesecih. Zadnji je prebegnil v začetku novembra, a so ga pri tem njegovi severnokorejski kolegi ustrelili in ranili, še poroča dpa.

Razmere na Korejskem polotoku so sicer zelo napete, zlasti zaradi razgrete retorike med severnokorejskim totalitarnim režimom in Washingtonom zaradi severnokorejskega programa razvoja jedrskega orožja in raketne tehnologije. Obe strani si že odkrito grozita z vojaškim posredovanjem.

D. Č.