fbpx

Vse več nasilja v vrtcih: Malčki se pretepajo s stoli in grozijo s smrtjo

Foto: iStock

V švedskih vrtcih vlada epidemija nasilja. Nekateri otroci so šele prilezli iz plenic, pa so že tako nevarni, da jih morajo zakleniti, da ne bi poškodovali drugih malčkov.

Otroci v vrtcih v Göteborgu so izpostavljeni nasilju, udarcem in tepežu, zato niso več redki tisti malčki, ki se domov vračajo s podplutbami in modricami okrog oči ter praskami. Seveda starši ne molčijo – in prav je tako, malčke in vrtce pa so prijavili policiji in šolskemu inšpektoratu. “Moj sin prihaja domov vsak dan z modricami, praskami in toži, da mu grozijo s smrtjo. Zbadajo in udarjajo ga z različnimi predmeti, od igrač, lesenih kock do tega, da je dobil palico v oči,” je potožil eden od staršev za švedski Göteborgs Posten, drugi pa je razkril: “Otroci so se stepli med seboj, tudi s stoli. Obstaja veliko nasilja in zelo primitiven, brutalen jezik. Videl sem, kako so enega otroka zbrcali v zadnji del glave.”

Vzgojitelji obupani, otroci migrantov popolnoma nevzgojeni
To pa še zdaleč ni vse, saj malčki grozijo tudi osebju v vrtcu, kar so potrdili tudi starši – temu so bili priča, ko so malčke oddali v varstvo in tudi, ko so jih prišli iskat. Tako v omenjenem švedskem mestu, ki so ga okupirali migranti, vzgojitelji ne morejo več izvajati predšolskega programa po načrtu, ampak ves svoj trud in energijo vlagajo v preprečevanje groženj in nasilja, poroča Voice of Europe. Nekateri otroci so že tako nevarni, da jih morajo celo zakleniti, da ne bi poškodovali drugih.

J. G.