fbpx

WHO svari! Izogibajte se ibuprofenu za lajšanje simptomov Covid-19

Kup generičnih 200-miligramskih tablet ibuprofena (foto: Wikimedia Commons)

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je izdala opozorilo, da naj se ljudje, ki kažejo simptome, ki bi lahko bili znak okužbe s Covid-19 izogibajo jemanju ibuprofena. Zdravilo se uporablja za lajšanje bolečine.

TIskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier je sporočil, da bo stroka tudi v prihodnje preučevala kako nevaren je ibuprofen za obolele s Covid-19. “Medtem pa priporočamo rabo paracetomola, ne ibuprofena, to je pomembno,” je še dodal.

Opozorilo WHO je po poročanju Advance.hr, prišlo potem, ko so francoske oblasti opozorile, da lahko ibuprofen in podobna zdravila še poslabšajo zdravstveno stanje obolelih za Covid-19.

Farmacevtski lobi?
Vprašanje o nevarnosti ibuprofena za obolele s Covid-19 naj bi dodobra razburkalo vode, saj so nekateri strokovnjaki in funkcionarji stopili v bran zdravilu, ki se uporablja za širok spekter simptomov, vse od lajšanja zdravljenja revmatičnih bolezni sklepov, preko lajšanja akutnih napadov protina in psevdoprotina, vnetij sklepov pa vse do lajšanja blagih do srednje močnih bolečin različnega izvora.

Glede na to, da je govora o rabi zdravila za lajšanje simptomov, ki bi lahko bili indikator okužbe s Covid-19, se pojavlja vprašanje, glede motivacije ibuprofenovih zagovornikov. Ni namreč mogoče, da sami vedno bolje od ostalih strokovnjakov, ko pa je govora o kakor zelo radi poudarjajo, novem koronavirusu.

Pred dnevi je v javnost prišel zvočni posnetek ženskega glasu iz Srbije, ki svari, da avstrijski mediji vedo za nevarnost rabe ibuprofena pri obolelih s Covid-19. Po njenih trditvah so mediji bili prisiljeni v molk zaradi pritiskov farmacevtskega lobija. Do ugotovitve naj bi po njenih trditvah prišli na univerzitetni kliniki na Dunaju, kjer so iskali razloge, zakaj je v Italiji tako velik delež obolelih s Covid-19, ki imajo težjo obliko bolezni.

Ivan Šokić