Zahod odkril, katere države Rusiji skrivaj pošiljajo orožje

Model Agras T16, slika je simbolična. Vir: AFP

Kljub zahodnim sankcijam Moskva vedno znova uspe najti kanale, da jih zaobide in pridobi vojaško opremo za nadaljevanje vojne v Ukrajini. Med državami z delujočimi stranskimi kanali izstopa Kirgizistan, poroča ameriški dnevnik Washington Post.

Kitajski droni in nemška elektronika dosegajo rusko vojsko kljub mednarodnim prepovedim in kaznim za kršitve. V začetku maja so na meji med Kazahstanom in Kirgizistanom ustavili kitajski brezpilotni letali, označeni kot stroja za prašenje pridelka, ki se uporabljata na velikih kmetijah. To je bila zadnja etapa njune poti, kupec pa rusko podjetje. Ustavili so jih komaj na mejni kontroli.

To so brezpilotna letala, ki lahko nosijo 30 kilogramov in letijo tik nad krošnjami ter pri tem polivajo tekoče kemikalije. Kaj naj bi bil njihov končni namen, ni mogoče trditi, a dejstvo, da so bili ustavljeni, velja za velik in pozitiven znak v boju za izvajanje sankcij. Takšno blago namreč pogosteje prečka mejo kot obratno, piše WP.

Bivši sovjetski sateliti kot vmesna postaja
Izkoriščanje bivših sovjetskih satelitov je praksa, h kateri se je Ruska federacija zatekla, da bi pridobila prepovedano, a zelo potrebno blago. To so države, ki so tradicionalno finančno in kulturno usmerjene v Moskvo in hkrati tesno povezane z Evropo in Kitajsko. Sprememba je še posebej opazna v Kirgizistanu, kjer je prišlo do velike ekspanzije uvoznih in izvoznih podjetij, kar so za WP potrdili tudi ameriški uradniki, ki spremljajo regijo in rast dobičkov teh podjetij. Povpraševanje je veliko po vseh vojaških izdelkih od dronov, delov letal, bomb in drugega blaga, ki ga Rusija ne more zakonito dobiti drugje.

Kirgizistan je trenutno v napetih odnosih s sosednjim Tadžikistanom – vojaške akcije bi lahko prerasle celo v vojno. (Foto: posnetek zaslona)

Biden v Kirgizistan
Zato so ameriški in evropski diplomati v zadnjih mesecih obiskali Biškek, Bidnova administracija pa pripravlja ukrepe za pritisk na Kirgizistan, naj ustavi trgovino, piše WP. Med njimi bodo uvrstitve podjetij na črne liste ali neposredne sankcije, objavo pa je pričakovati morda že ta teden.

Eksplozija uvoza
Številke kažejo, da za uvoz obstaja dober razlog. Javno dostopni podatki o trgovini kažejo, da se je kirgiški izvoz v Rusijo lani povečal za 250 odstotkov, za nekatere izdelke, dele pušk, pa ni podatkov, da bi jih kdaj prej izvažali v Rusijo. Obenem poteka sinhronizacija poslovanja. Kirgiška podjetja so na primer kupila občutljivo elektroniko februarja in marca lani. V istem obdobju je skoraj enaka količina zapustila Kirgizistan in šla v skladišča podjetij, ki so znana kot ruski vojaški dobavitelji. Ameriški uradniki trdijo, da so v vse skupaj vpletene ruske obveščevalne službe, ki koordinirajo dobavo.

Nekdanji in sedanji ameriški uradniki priznavajo, da je Kirgizistan v takšnem geopolitičnem in gospodarskem položaju, da se težko zoperstavi močni sosedi, piše WP.

“Geografija, bližina in vpliv so pomembni. V državah, kot je Kirgizistan, mora obstajati politična volja za prekinitev prejšnjih odnosov ter pogum in sposobnost za izvajanje sankcij,” je komentiral Juan Zarate, nekdanji ameriški uradnik v administraciji Georgea W. Busha.

Brezpilotniki T30 se lahko uporabijo za napad s kemičnim orožjem
Brezpilotna letala Agras T30, ki so jih nedavno ustavili na meji, bi lahko uporabili za napade s kemičnim orožjem, piše WP. Obstajajo znaki, da je Rusija v vojni v Ukrajini najmanj dvakrat uporabila plin, podoben solzivcu. Ko so Rusi isti dron ugrabili z ukrajinske strani, so trdili, da namerava Kijev uporabiti kemično orožje za napad na sovražne sile.

Ukrajinske varnostne in obrambne sile prikazujejo brezpilotna letala, uporabljena v ruskih napadih. Rusi s pridom uporabljajo brezpilotnike različnih proizvajalcev. (Foto: epa)

Ni pa znano, da bi Agras T30 doslej uporabljali na bojišču. Zdaj je dobava ustavljena na meji, a kot poudarja ameriški vir za WP, to ne pomeni, da Rusi ne bodo našli drugega kanala, da bi se dokopali do dragocenega blaga. Vprašanje je le, za kaj ga potrebujejo.

Andrej Žitnik