“Odprli smo vrata muslimanskim migrantom, njihovi sinovi pa se razstreljujejo in ubijajo naše sinove in hčere”

80 odstotkov prebivalcev Molenbeeka sestavljajo Maročani.

Evropska mesta vse manj izgledajo evropska. (Foto: epa)

Več kot polovica evropskih muslimanov – kar 54 odstotkov – je sovražno nastrojenih do Zahoda. Še več – 60 odstotkov – jih zagovarja islamski fundamentalizem, torej vrnitev k islamskim korenimam. Tudi mladi islamski radikalci iz Belgije, ki so izvedli teroristične napade v Parizu in Bruslju, so to naredili zaradi zavračanja zahodnega načina življenja, v članku Zakaj evropski muslimani sovražijo Zahod poudarja nizozemski pisatelj in politični analitik Leon de Winter.

Prve reakcije na bruseljske teroristične napade med postmodernimi evropskimi intelektualci so bile predvidljive. “Kaj smo mi Evropejci naredili našim muslimanom in kako lahko sledilci ‘vere miru’ naredijo kaj tako strašnega?” piše Leon de Winter v članku, objavljenem na spletni strani Politico.

Ljudje, kot so Peter Vandermeersch, belgijski urednik časopisa NRC-Handelsblad, in pisatelj David Van Reybrouck, so potegnili zaključke, da je morala Belgija storiti nekaj hudega, da si je zaslužila to, kar se je zgodilo, in da mora biti teroristično besnilo reakcija na nehumano ravnanje Zahoda proti njim. Veliko lažje je namreč kriviti našo družbo in družbeno-ekonomske razmere kot pa religiozne in kulturološke koncepte, ki teroristom zastrupljajo um.

Evropa jim nudi bistveno boljše pogoje
Brezposelnost v najbolj islamistični bruseljski soseski Molenbeek je 30-odstotna, kar je za zahodno Evropo visoka številka, za južnoevropske države in arabski svet pa popolnoma normalna. V Molenbeeku ljudje resda živijo tudi v revščini, a je tudi ta relativna: ni namreč lačnih ljudi in brezdomcev, tudi zdravstvenih ali izobraževalnih ustanov ne primanjkuje.

Če ga primerjamo z življenjskim standardom v Maroku ali Egiptu, sodi življenjski standard v Molenbeeku še vedno v udoben srednji razred. Kot vse druge zahodne države, je tudi Belgija še vedno socialna država, ki nudi podporo pri zagotavljanju hrane, izobraževanju, zdravstvu ali nastanitvi. Možnosti, da se posameznik izobrazi in postane pomemben del družbe, so nepredstavljivo večje kot v državah, od koder prihajajo migranti.

Zaradi pomanjkanja izobrazbe so migranti v primerjavi z domačini veliko bolj vezani na socialno podporo, med njimi je tudi veliko višja stopnja brezposelnosti. Kot “ranljiva” skupina prejmejo veliko več denarja, kot pa plačajo davkov. Prav tako statistike o kriminalu ne govorijo njim v prid. Seveda se najdejo tudi zgodbe o uspehu, hkrati pa obstajajo tudi žalostni trendi, kot je radikalizacija.

Vsakdan v četrti Molenbeek (Foto: epa)

Vsakdan v četrti Molenbeek. Foto: epa

Izključeni in diskriminirani kljub boljšemu življenju?
Vsekakor ni dvoma, da je stopnja nezaposlenosti med muslimansko skupnostjo mnogo višja kot pri ostalih prebivalcih, a obstajajo za to različne razlage. Zagotovo se zelo dobro zavedajo, da jim evropska socialna država, ki jo vodijo državni “neverniki”, omogoča boljše življenje kot zaposlenim prebivalcem v Maroku. Trditev, da so belgijski Maročani zaradi splošne izključenosti in diskriminacije zatirani, je smešna – a na žalost med politično korektno množico povsem sprejemljiva in sprejeta. Življenje v Belgiji je namreč za migrante, če se imajo ti namen integrirati v novo kulturno okolje, zelo dobro in varno.

Evropo pesti brezposelnost, pa se tam ne razstreljujejo
Socialno-ekonomski status mladostnikov iz nižjega izobrazbenega razreda v Belgiji in status migrantov se praktično ne razlikujeta: oboji se morajo boriti, da bi se izkopali iz slabe družinske finančne situacije. V Španiji je nezaposlenost med mladimi kar 50-odstotna in je socialna država šibkejša kot v Belgiji, pa se tam vseeno ne razstreljujejo na podzemnih železnicah.

Foto: epa

Foto: epa

Nezaposlenost v muslimanski skupnosti v Evropi nima z izključenostjo ter diskriminacijo ničesar skupnega. Velikemu delu migrantske populacije gre precej dobro, medtem ko gre tistim 50 odstotkom, ki se niso znebili mentalnih in kulturnih razmer iz domačega okolja, slabše. Zanikanje temeljnih pravic žensk, pomanjkanje ločenosti cerkve in države, slaba izobrazba, pretirana religioznost in patriarhalni mačizem so visoko na listi vrednot migrantov, ki živijo v Bruslju.

Integrirajte se ali pa odidite
Med migranti je zaznaven tudi velik odstotek zavračanja temeljnih vrednot življenja na Zahodu. Mladi možje, kot so teroristi, ki so odgovorni za bruseljske napade, so zanikali pravila belgijskega načina obnašanja. Muslimanska integracija v Evropi bo uspešna takrat, ko bodo muslimani sposobni pustiti prepričanje, ki so ga gojili v državah izvora in iz katerih so nenazadnje tudi pobegnili. Dokler pa se bodo izogibali prilagoditvi na evropsko okolje, bodo ohranjali malodušje in kulturo nasilja.

Kaj smo jim Evropejci torej storili žalega? Odprli smo jim naša mesta, naše hiše in denarnice. Prav tako smo jim odprli naše sekularne templje napredka – naš metro, letališča in gledališča – zato, da se njihovi sinovi razstreljujejo in ubijajo naše sinove in hčere. Zato ni razlogov, da bi taka početja s čimerkoli opravičevali, še meni de Winter.

M. P.