Zakaj je muslimanski Egipt zaprl mejo z Gazo in je nenaklonjen sprejemanju Palestincev?

Mejni prehod Rafa med Egiptom in Gazo so egiptovske oblasti zaprle. (Foto: AFP)

Palestincev kot kaže ne želi sprejeti niti muslimanski Egipt. Petkov izraelski poziv, naj se polovica prebivalcev Gaze evakuira na jug, je namreč povečal strahove Egipta pred množičnim prihodom beguncev čez močno utrjeno mejo na njegovo ozemlje. Zato so mejo za Palestince zaprli, saj se med drugim bojijo pozrasta že tako razširjenega islamskega terorizma. 

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je v torek dejal, da je stopnjevanje v Gazi “zelo nevarno” in da si Egipt prizadeva za rešitev nasilja s pogajanji z regionalnimi in mednarodnimi partnerji. Egipt po njegovih besedah ne bo dovolil, da se vprašanje reši na račun drugih, kar je očitno sklicevanje na tveganje, da bi bili Palestinci potisnjeni na Sinaj, poroča Reuters.

Odkar je Hamasov krvavi napad na Izrael sprožil obsežen povračilni ukrep v Gazi, se je egiptovsko vodstvo mrzlično poskušalo pogajati o vstopu humanitarne pomoči prek svojega prehoda na palestinsko ozemlje – delno tudi v upanju, da bi s tem preprečilo eksodus na egiptovski Sinajski polotok. Uradniki po poročanju AP pravijo, da Izrael na njihova prizadevanja ni podal odgovora. Ameriški državni sekretar Antony Blinken naj bi konec tedna obiskal Kairo, egiptovski uradniki pa naj bi z njim razpravljali o vstopu pomoči.

Foto: STA

Egipt se boji prihoda teroristov
Egipt je prva arabska država, ki je sklenila mir z Izraelom, in je med prejšnjimi konflikti v Gazi posredovala med Izraelom in palestinskimi frakcijami ter si prizadevala preprečiti nadaljnje stopnjevanje spopadov. Mejni prehod Rafa predstavlja edino možno točka prehoda na Sinaj za 2,3 milijona prebivalcev Gaze. Preostali del gosto poseljenega pasu je obdan z morjem in Izraelom, ki je napovedal popolno obleganje Gaze. Egiptovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so se zaradi izraelskih zračnih napadov na palestinski strani prehoda odločili, da prehod preneha delovati. Zaradi tega so bili posledično na egiptovski strani ustavljeni tovornjaki s pomočjo.

Foto: STA

Ker so želeli Egipčani prekiniti tihotapske poti, ki vodijo v Gazo, so pred leti napovedali gradnjo do 10 kilometrov dolgega zidu, ki je globok od 20 do 30 metrov, z namenom zaprtja palestinske enklave, ki jo upravlja teroristična skupina Hamas. Leta 2008 je več deset tisoč Palestincev prečkalo Sinaj, potem ko je Hamas naredil luknje v mejnem zidu. Varnost na območju okoli Rafe skrbi tudi Egipt, ker je bil Sinaj prizorišče islamističnega upora, ki je izbruhnil pred desetletjem. Hamas, ki Gazo vodi od leta 2007, deli islamistično ideologijo Muslimanske bratovščine, skrajnega gibanja, ki je v Egiptu prepovedano in proglašeno za teroristično organizacijo.

Egipt si ne želi prihoda velikega števila Palestincev
Egiptovski predsednik poudarja, da Egipt že gosti okoli 9 milijonov beguncev. Ta populacija se je letos povečala, ko je 300 tisoč Sudancev pred vojno pobegnilo v Egipt, ki se že sooča z gospodarsko krizo. Khaled Gendy, višji sodelavec na Bližnjevzhodnem inštitutu, je dejal, da je glavna skrb Egipta, da bo več sto tisoč beguncev postalo trajna realnost. “Kakšna jamstva obstajajo za njihovo vrnitev?” je ob tem izpostavil.

N. Ž.