Zakričal je “Allah Akbar” in ustrelil karabinjerja

Foto: Vicenza Today

Maroški državljan je bil 24. aprila ubit v streljanju s karabinjerji v kraju Fara Vicentino v provinci Vicenza. Glede na policijsko rekonstrukcijo dogodka je moški karabinjerju ukradel pištolo in nato streljal ter ranil policista. Vse se je zgodilo na ulici pred očividci.

Policisti so posredovali, potem ko so prejeli prijavo o moškem, ki je sredi ulice besen kričal znani bojni krik radikalnega islamizma. “Allah akbar!” (Alah je največji).” Policija in karabinjerji so prišli na kraj in ga najprej poskušali pomiriti, ko to ni uspelo, pa so ga skušali imobilizirati. Besnemu moškemu je v prerivanju uspelo ukrasti službeno pištolo policistu. Ko je dobil v roke pištolo, je začel streljati po okolici. Na tej točki so vrnili ogenj in ga ubili.

Poškodovanega lokalnega policista policijske prave Alto Vicentino Alexa Frustija so odpeljali v bolnišnico Santorso in od tam v bolnišnico San Bortolo v Vicenzi. Bil je zadet na dveh mestih, v trebuhu in spodnje okončine. Prestal je operacijo pljuč. Njegovo stanje je stabilno in njegovo življenje ni ogroženo.

Foto: Vicenza Today

Županja: napadalec duševno moten
“Tega zagotovo ni bilo mogoče predvideti, še nikoli nismo imeli toliko težav z javno varnostjo in kaj takega se še ni zgodilo. Zelo mi je žal za Alexa Frustija, poškodovanega lokalnega policista, karabinjerjem se opravičujem, saj mislim, da tudi za njih izkušnja ni bila prijetna. Zagotovo ni bila lahka izbira in žal mi je za pokojne osebo, nisem ga poznala, a ko se te stvari zgodijo, mi je vedno žal,” je povedala županja mesta Fara Vicentino.

Običajni prizor na obleganem italijanskem otoku Lampedusa (Vir: epa)

“Frusti je bil resno poškodovan, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Zdi se, da je bil napadalec duševno moten in mu je – ne vemo, kako – uspelo vzeti pištolo enega od karabinjerjev, ki je posredoval. Začel je streljati in vojska je bila prisiljena odgovoriti.”

V Italiji zaradi migrantov izredne razmere
Italijanska vlada je na začetku tega meseca razglasila izredne razmere zaradi migracijske krize. Predsednik Lige in minister za infrastrukturo in transport Matteo Salvini se je obregnil tudi ob Slovenijo. Pravi, da bo morala Slovenija ponovno začeti opravljati svoje naloge, ki jih je nekoč že, a jih je opustila.

Ilegalni migranti, ki jih je v Italijo pripeljala NVO Mediterranea Saving Humans’ Alex (foto: EPA)

Namestnik italijanskega premierja je pozval Slovenijo, da ponovno prične sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali mejo med državama, sicer bo Italija prisiljena v uvedbo nadzora na meji. Že pred tem je Avstrija napovedala podaljšanje ukrepa nadzora državne meje. Avstrijski notranji minister je odločitev pojasnil z besedami, da mejni nadzor ne deluje in da Slovenija beleži 300-odstotni porast ilegalnih migracij.

Italijanska vlada je odločitev sprejela po tem, ko je samo od petka na otoku Lampedusa pristalo več kot 2000 nezakonitih migrantov. Uvedba izrednih razmer bi omogočila lažje vzpostavljanje migrantskih centrov. “Doživljamo absolutno izredno stanje, ki močno obremenjuje državne strukture. Južne italijanske dežele same ne morejo obvladati teh izrednih razmer,” je pojasnil Musumeci, minister za civilno zaščito. Italijanske oblasti še sporočajo, da je begunsko taborišče na Lempedusi prenatrpano. V njem je namreč nastanjenih 1800 oseb, kar je približno štirikrat več od predvidenih zmogljivosti.

Salvini je takrat komentiral: “Ključno je, da Evropa končno ukrepa. Leta je govorila, ne da bi mignila s prstom, in čas je, da dokažemo, da je EU res unija in da solidarnost z migranti ni le naloga Italije, Španije, Grčije ali Malte.”

Andrej Žitnik