fbpx

Zaradi katastrofe z epidemijo covid-19 na Švedskem dramatičen padec podpore švedskim Socialnim demokratom

Švedski premier Stefan Lofven (Foto: epa)

Epidemija novega koronavirusa je na Švedskem terjala že 5 tisoč življenj, kar je pričelo spodkopavati tudi priljubljenost tamkajšnje vlade pod vodstvom Socialnih demokratov in je utrlo pot spremembam v politični krajini države.

Pri New York Times so Švedsko nedavno opisali kot “državo izobčenko”, saj je novi koronavirus tam terjal že prek 5 tisoč življenj. Glavni epidemiolog Anders Tegnell je za P1 TV nedavno priznal, da je upal, da se bodo uspeli izogniti tako visokim stopnjam smrtnosti med starostniki.

A to se ni zgodilo, njihovi poskusi so propadli in število smrtnih žrtev je dramatično naraslo, je priznal Tegnell. Dodal je, da se je virus razširil v domovih za starejše in, da so mnogi prav zato izgubili življenja, zato bi bili potrebni strožji ukrepi. “Če bi le uspeli bolje zaščititi starejše,” je dejal.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. (Foto: STA)

Epidemija spodkopala priljubljenost vladajočih Socialnih demokratov
Epidemija je vplivala tudi na priljubljenost tamkajšnje vlade in je pomembno spremenila razmerja med strankami glede na podporo med volivci, kot so ugotovili tudi v analizi SVT. Politični analitik Mats Knutson poudarja, da je bila do sedaj velika razlika med vladajočimi Socialnimi demokrati in desničarskimi Švedskimi demokrati, a danes je med njimi le 10 odstotnih točk razlike. Knutson je dodal, da narodne enotnosti ni več in, da je vzpon Socialnih demokratov končan.

Vir: V4NA

Vladajoča stranka bi na volitvah osvojila le še relativno večino glasov
Če bi bile volitve zdaj, bi glede na raziskavo SVT vlada na volitvah dosegla le relativno večino v parlamentu in sicer bi jih volilo 30,6 odstotka vprašanih. Liberalno konservativno usmerjena Zmerna stranka je na drugem mestu z 20,7 odstotki podpore, desničarskim Švedskim demokratom pa so namerili 18,4 odstotka podpore, še navaja V4NA.

Rok Krajnc