fbpx

Zaradi migrantov se mesto mode spreminja v kaos: vlada na ulice Milana zdaj pošilja vojsko

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Italijanska vlada bo v svoje drugo največje mesto poslala 150 vojakov, da bi obvladali nerede, ki se kopičijo zaradi nekontroliranega dotoka ekonomskih migrantov, poročajo veliki evropski mediji. Minister za notranje zadeve Angelino Alfano je namreč napovedal, da bo podvojil število častnikov v vojski, da bi se lažje soočili z nastalim kaosom na ulicah Milana.

Angelino Alfano je pred dnevi italijanskim medijem potrdil, da bo vlada v Milano poslala 150 vojakov, ki bodo v pomoč policiji. “Policija trenutno deluje na zgornji meji svojih sposobnosti in situacije ne obvlada več,” citirajo ministra za notranje zadeve, ki je govoril tudi na posebnem vrhu za varnost v mestni hiši Palazzo Marino, kjer je milanski župan za varnost vlado jasno zaprosil, naj intervenira, saj situacije ne obvlada več. Mesto je preplavljeno z ekonomskimi migranti, kriminal na ulicah je iz dneva v dan večji.

Milanski župan Giuseppe Sala pravi, da je vojska na ulicah glavnega gospodarskega središča Italije nujna. Vojsko bodo v Milano preselili iz Rima, nadzorovala bo t. i. kritične točke, medtem ko bo policija nadzorovala javne površine, kot je glavna železniška postaja, saj se tam ponavadi tolpe migrantov zbirajo v največjem številu. “Verjamem, da bodo mešane patrulje okrepile varnost v mestu,” dodaja Sala.

Napoved ministra za notranje zadeve prihaja neposredno po spopadu migrantov s Filipinov, ki so v središču mesta z noži obračunali med seboj. Dokler mesto ne bo obvladalo nastale situacije, novi migranti v prestolnici Lombardije ne bodo dobrodošli. “Kvota je izpolnjena. Rekli bomo ‘stop’ novim prihodom migrantov. Smo preobremenjeni, saj nekatere druge province in mesta migrantov ne sprejemajo več, zato vsi prihajajo v Milano,” še opozarja župan.

Mestne oblasti so že lep čas nezadovoljne s porastom kriminala v Milanu, ki sovpada s prihodom ekonomskih migrantov, mesto pa ne želi biti slab vzor za celotno državo. Hkrati se vlada dobro zaveda jeze prestrašenih Italijanov, ki so oblastem dali jasno vedeti, da si preseljevanja in gradnje migrantskih kampov ne želijo; okrog tisoč protestnikov je ob napovedi novice, da bo država približno 100 migrantov naselila v manjšem italijanskem mestecu, zavzelo ulice s transparenti proti migrantom in italijanskimi zastavami ter dalo jasno vedeti, da si ne želijo po poteh Francije, Nemčije in Velike Britanije, kjer je policiji situacija že zdavnaj ušla izpod kontrole.

L. S.