fbpx

Zaradi suma terorizma nazaj v Srbijo deportirali dva afganistanska migranta, pet jih pa prijeli!

Afganistanski migranti osumljeni terorizma, slika je simbolična (vir: twitter)

Dva afganistanska ilegalna migranta, ki so ju v Bosni in Hercegovini prijeli zaradi suma terorizma, bosta deportirana nazaj v Srbijo, kjer sta bila nazadnje prijavljena. Že februarja 2019 so bosensko-hercegovski varnostni organi na območju Bihaća in Sarajeva aretirali pet afganistanskih migrantov, ki so bili osumljeni terorizma. Aretirana peterica je po pisanju portala Sarajevo Times predstavljala nevarnost za nacionalno varnost, zaradi česar je bila ena od možnosti tudi deportacija so v ponedeljek sporočili iz balkanske preiskovalne mreže BIRN, kar se je tudi zgodilo.

A pri tem se pojavlja vprašanje, kakšen je smisel deportacije teroristov nazaj v Srbijo, če jih bodo tam spustili na prostost in bodo spet rinili nazaj v BiH?

Ne glede na vse je urad za delo s tujci (SPS) v sodelovanju z domačimi in tujimi varnostnimi agencijami več mesecev preiskoval skupino petih afganistanskih migrantov. Ne ve se še, kdaj bodo neimenovana afganistanska migranta deportirali v Srbijo, ravno tako pa bosensko-hercegovske oblasti ne razkrivajo, kaj se bo zgodilo s preostalimi tremi.

[Video] Migranti postali vzrok spora in groženj med sosednjimi državami: Mektić, ki zaostruje mejo zagrozil Hrvatom glede vračanje migrantov!

Ob tem je direktor SPS Slobodan Ujić povedal, da njihovo delo otežuje postopek verifikacije podatkov o migrantih, ki lahko prečkajo več držav, ne da bi jih kjerkoli uspeli identificirati.

Podatek, koliko migrantov naj bi letos vstopilo v BiH, variira od vira do vira. Medtem ko naj bi po podatkih urada za delo s tujci letos do avgusta v BiH vstopilo kar 30 tisoč ilegalnih migrantov, Sarajevo Times trdi, da je ta številka 19.500.

Ob tem je treba omeniti, da se med tri in štiri tisoč migrantov zadržuje na območju Bihaća. V državi pa vsak dan zabeležijo prihod od sto do 150 migrantov, večina je Pakistancev, starih od 18 do 35 let. Po Ujićevih trditvah je 90 odstotkov vseh ekonomskih migrantov. Cilj oblasti v BiH pa naj bi bil, da bi vsak dan državo zapustilo enako število migrantov, kolikor jih vstopi. Zato je razumeti jezo na njihove severne sosede Hrvate, ki ilegalne migrante, ki vstopijo na Hrvaško, vračajo nazaj.

Ivan Šokić