fbpx

Zaspani Joe in socialist Sanders: Zmagovalec Super torka Biden, Kalifornija za Sandersa

Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. (Foto: EPA)

Na znotrajstrankarskih demokratskih volitvah na tako imenovani “Super torek” 3. marca 2020 je slavil nekdanji podpredsednik ZDA, Joe Biden – osvojil je 9 od 14 zveznih držav. Ostale so šle socialistu Bernieju Sandersu, medtem ko je v Ameriški Samoi, katere prebivalci nimajo volilne pravice v ZDA, zmagal judovski milijarder in nekdanji župan New Yorka Mike Bloomberg.

Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden je po zadnjih razpoložljivih informacijah zmagal v devetih od 15 predvolilnih glasovanj, kar je zanj velik povratek, saj se je v prvih predvolilnih bojih bolj slabo odrezal.

Biden je tako zmagal tudi v nekaterih zveznih državah, v katerih je kazalo, da vodi senator iz Vermonta, socialist Bernie Sanders.

Sanders je zmagal zgolj v treh državah, to so Kolorado, Utah in Vermont. V Kaliforniji se glasovi zaenkrat še preštevajo, a je v veliki prednosti ravno Sanders.

Zmagoslavni, a še vedno zmedeni Biden

Biden je odnesel zmago v Severni Karolini, Virginiji, Alabami, Oklahomi, Tennesseeju, Minnesoti, Arkansasu, Massachusettsu, Mainu in Texasu.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem ponovno opozoril, kako celotna Demokratska stranka deluje proti Sandersu in ga skuša izigrati. Če sta zato, da bi okrepila Bidena, iz tekme za demokratsko predsedniško nominacijo izstopila nekdanji župan Pete Buttigieg in senatorka Amy Klobuchar, je glasove socialističnega dela stranke razbijala kvaziindijanska senatorka Elizabeth Warren.

https://twitter.com/FiveThirtyEight/status/1235108294559027200?

Po zadnjem štetju ima Biden 453 delegatov, Sanders pa 382. Sledi Warrenova s 50 delegati. Pričakuje se, da bo nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg v kratkem objavil izstop iz tekme. Z vse manjšim številom kandidatov pa se je izoblikovala jasna vodilna dvojica – Biden proti Sandersu.

Ivan Šokić