fbpx

Zato ni bilo pravočasnega odziva v EU: Kljub registraciji prvih primerov okužb v EU Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni vidno podcenjeval potencialna tveganja za širjenje koronavirusa!

Foto: epa

Kar mesec dni in pol Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) potencialnih tveganj za koronavirus ni obravnaval dovolj resno. ECDC je celo na dan prve smrti v Evropi dejal, da je tveganje za virusno okužbo prebivalstva Evropske unije in Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske “zmerno”.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) sicer od začetka januarja 2020 izvaja redne ocene tveganja za koronavirus, ki so bile objavljene na spletni strani organizacije. ECDC je bil ustanovljen po izbruhu sarsa leta 2003, financira pa ga Evropska unija. Ocene ECDC se pošljejo institucijam Evropske unije in vsem državam članicam. Poročila opisujejo okoliščine in značilnosti pandemije ter vključujejo oceno tveganja za širjenje virusa.

Pred praznovanjem kitajskega novega leta naj bi bilo tveganje za okužbo popotnikov majhno
Prvo poročilo ECDC z dne 9. januarja je vključevala naslednje izjave o možnem širjenju epidemije v Evropi: “Prihajajoča praznovanja kitajskega novega leta konec januarja bodo povzročila povečan obseg potovanj na Kitajsko in znotraj Kitajske, s čimer bo povečana verjetnost, da bodo prišli možni primeri (v Evropo). Vendar glede na to, da ni znakov prenosa človeka na človeka, velja, da je tveganje za popotnike majhno. Ker zunaj mesta Wuhan na Kitajskem niso odkrili nobenih novih primerov okužb, je verjetnost vstopa virusa v Evropsko unijo majhna. Posledično se tveganje za nadaljnje širjenje znotraj EU obravnava kot nizko do zelo nizko.”

Foto: epa

ECDC je v svojem poročilu, objavljenem 17. januarja, ocenil, da je verjetnost, da se bodo potniki v Evropski uniji (EU)/Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) okužili, tudi po obisku Wuhana, nizka, saj naj ne bi bilo znakov kroženja virusa v skupnosti. Zato je bila po mnenju ECDC verjetnost širjenja koronavirusa v EU/EGP “zelo majhna”. Verjetnost širjenja je bila v naslednjem poročilu 22. januarja nekoliko spremenjena, in sicer v zmerno nevarnost. ECDC je namreč ocenil, da je verjetnost izbruha novega koronavirusa velika.

Kljub temu pa je teden dni kasneje ECDC še naprej podcenjeval tveganje za širjenje virusa medtem, ko so bili prvi primeri izbruha koronavirusa registrirani v različnih evropskih državah. 24. januarja v Franciji, 27. januarja v Nemčiji, 29. januarja na Finskem in 31. januarja v Italiji in Veliki Britaniji. V svojem četrtem poročilu o koronavirusu, objavljenem 31. januarja, je organizacija EU navedla, da je verjetnost okužbe za državljane EU/EGP v drugih kitajskih provincah (razen Hubei) zmerna, medtem pa so podali oceno, da naj bi bila verjetnost trajnega prenosa iz človeka na človeka znotraj EU/EGP zelo nizka do nizka, pod pogojem, da se primeri odkrijejo pravočasno.

Vir: V4Agency

Prva smrtna žrtev koronavirusa v Evropi je bil kitajski turist, ki je 14. februarja umrl v bolnišnici v Parizu. Ta dan je bilo v Franciji 11 potrjenih primerov okužb, na Kitajskem pa je bilo medtem okuženih več kot 65 tisoč ljudi, poroča V4 Agency. Kljub temu je iz poročila ECDC z dne 14. februarja navedeno, da je “tveganje za okužbo s SARS-CoV-2 za prebivalstvo EU/ EGP in Združeno kraljestvo trenutno majhno.” Od takrat je število potrjenih primerov okužb v Združenem kraljestvu preseglo 19 tisoč.  Stopnja novih registriranih primerov se podvoji vsake tri dni.

Foto: epa

Brez skupne volje za obvladovanje krize
Napetosti, ki so se pojavile med zadnjo video konferenco voditeljev držav članic in vlad v četrtek, lahko krizo še poglobijo. Nemška kanclerka Angela Merkel je odkrito priznala, da med državami članicami obstaja resen spor na račun finančnega upravljanja krize. Italijanski premier Giuseppe Conte je opozoril na možne resne posledice, če EU ne bo mogla pripraviti finančnega načrta, sprejemljivega za vse države članice, da bi ublažila gospodarske izpade zaradi pandemije. Italija in Španija sta EU pozvali k izdaji “koronskih obveznic” za pomoč gospodarstvom najbolj prizadetih držav, saj se večina držav članic sooča z resno recesijo.

Najbolj prizadeta je Italija, kjer so se v preteklih tednih, skoraj vsi proizvodni objekti ustavili. Opazovalci menijo, da dejstvo, da so se voditelji dogovorili, da bodo vprašanje ponovno obravnavali v roku dveh tednov, lahko v bistvu spodkopa zaupanje ljudi v institucije in voditelje EU, saj – kot se je izkazalo v trenutni krizi – se lahko dva tedna “izkažeta za neskončno dolgo obdobje” in ves svet se lahko medtem obrne na glavo, navaja britanski BBC.

Prizor iz bolnišnice v Italiji (Foto: epa)

Neenotnost seva navzven
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je bila na račun oklevanja organov EU deležna vrste kritik. V sobotnem intervjuju, objavljenem v nemškem Badische Zeitung, je von der Leyenova zagovarjala ukrepe, sprejete v zvezi s pandemijo. Tekom pogovora je uporabila celo oznako “koronska vez”, bombastično ime brez prave vsebine. Predsednica Komisije je dejala, da izdajanje takšnih obveznic, ki sta jim nasprotovali predvsem Nemčija in Nizozemska, ne predstavlja resnične možnosti, in dodala, da meni, da so bili nemški pridržki “upravičeni”. Poudarila je, da institucije EU že delajo v smeri načrtovanja ponovnega zagona gospodarstva po pandemiji, Italijanom pa naročila, da naj dva tedna počakajo na odločitev voditeljev EU.

Von der Leyenovi ni bilo po godu, ker so se nekatere države članice na lastno pest odločile za zaprtje svojih meja, kar naj bi to po njeno ogrozilo Schengenski sporazum. Čeprav je predsednica Komisije na račun teh odločitev očitala dolge čakalne vrste za tovornjake na mejnih prehodih, je ob enem prepričana, da je EU to vprašanje uspešno rešila s koordinacijo med državami članicami. V resnici pa se to ni ravno zgodilo. Madžarska je na primer vodila pogovore na ministrski ravni s svojimi sosedami – vključno z Romunijo in Srbijo – o napetih razmerah na svojih mejah, da bi zagotovila, da bodo tovorni tovornjaki lahko prispeli do svojega cilja.

Hana Murn